ABB UPS: Modulárne a samostatné záložné zdroje. Ktorý vybrať?

ABB UPS: Modulárne a samostatné záložné zdroje. Ktorý vybrať?

ABB je celosvetovo renomovaným výrobcom UPS – záložných zdrojov. Vďaka rozsiahlej ponuke systémov neprerušiteľného napájania (samostatných aj modulárnych UPS) je ABB ekvivalentom spoľahlivosti a kvality. Inovácie a neustály vývoj ...
Novinky
06.10.2023 15:02:55

ABB je celosvetovo renomovaným výrobcom UPS – záložných zdrojov. Vďaka rozsiahlej ponuke systémov neprerušiteľného napájania (samostatných aj modulárnych UPS) je ABB ekvivalentom spoľahlivosti a kvality. Inovácie a neustály vývoj záložných zdrojov energie s cieľom poskytovať nepretržitú ochranu pre rôzne systémy, od tých jednoduchších až po najkomplikovanejšie. To je dôvod, prečo na UPS systémy od ABB spolieha čoraz väčší počet sústav v rámci kancelárskych riešení, priemyselných, dopravných ale i strategických dátových centier a systémov. Vybrať ten najvhodnejší záložný zdroj nie je jednoduché. Prečítajte si krátky prehľad vybraných produktov ABB pre konkrétne riešenia a ich hlavné benefity.

Samostatné vs. modulárne záložné zdroje UPS

 

Kým samostatný UPS záložný zdroj obsahuje v jednej skrinke všetky potrebné komponenty (invertor, batérie, riadiace obvody a pod.), v prípade modulárneho záložného zdroja je to inak. Všetky komponenty sú rozdelené do modulov, ktoré dokážu pracovať tak samostatne, ako aj jeden celok. Inak povedané – samostatný (standalone) UPS je akoby uzavretý systém, poskytujúci určitý výkon a kapacitu (podľa vybraného typu).

 

Modulárne UPS ponúkajú väčšiu flexibilitu, keďže je možné pomocou jednotlivých modulov kapacitu záložného zdroja postupne rozširovať. Hoci tieto záložné zdroje vyžadujú odbornejšiu inštaláciu a nastavenie, výhodou je aj vyššia spoľahlivosť celého systému (pri poruche alebo výpadku môže jeden modul prevziať úlohu iného).

Line-interactive záložný zdroj od ABB pre kancelárie a domáce siete


Spoľahlivým riešením z rady samostatných UPS záložných zdrojov s výkonom od 600 do 2000 VA  je PowerValue LI Up / Pro. Pracuje na systéme prepínania na batérie vo chvíli, kedy dôjde k výpadku elektrického prúdu. Ide o Line-interactive topológiu, ktorá pracuje na základe automatickej regulácie napätia zo siete. Od výkonu  1000 VA  je možné tieto záložné zdroje použiť, aj pre ochranu záťaží pred prepätím a podpätím.

 

PowerValue 11LI UP od ABB je spoľahlivým riešením pre jednofázové aplikácie. Záložný zdroj poskytuje nepretržité a stabilné napájanie pre všetky citlivé zariadenia. Napríklad pre potreby serverových miestností, kancelárií, priemyselných prevádzok aj komerčných sústav. Vďaka jednoduchej inštalácii a ovládaniu (prostredníctvom LCD) je odporúčaným riešením pre nizke prevádzkovénáklady vďaka jeho účinnosti pri poskytovaní  dostatočnej ochrany dát.

 

ABB Online UPS: Pre 3 – 4 paralelné jednofázové záložné zdroje

 

Ďalšie riešenie v prípade, ak hľadáte samostatný záložný zdroj, ponúkajú modely ABB PowerValue 11T G2, ABB PowerValue 11 RT G2 alebo ABB PowerValue 11/31 T, ktoré je možné prepojiť až na 3 paralelné zdroje (v prípade posledného typu dokonca na 4). Sú ideálnym riešením pre systémy a sústavy s nižšími požiadavkami na elektrický výkon. Napríklad menšie servery, laboratóriá, priemyselné alebo bezpečnostné inštalácie v podobnej triede. V prípade PowerValue 11/31 T dokonca až do 20 kVA.

 

Vo všetkých troch prípadoch ide o záložné zdroje s online topológiou s dvojitou konverziou. Znamená to najvyšší stupeň ochrany, čo sa týka topológie záložných zdrojov. UPS UPS má neustále pripojené batérie na DC strane meniča, čím dosiahne okamžité prepínacie časy z normálneho stavu na stav zálohy. Ideálne riešenia pre citlivé zariadenia a systémy, keďže online typológia bez problémov zvláda nielen výpadky prúdu, ale aj rôzne rušenia v napájacej sieti.

 

Veľkou výhodou týchto modelov UPS od ABB je nastaviteľné napätie a prúd nabíjačky batérie (redukcia pulzovania nabíjačky) a fakt, že vďaka vstavanému ovládaniu nie je potrebný žiaden ďalší doplnok (hardware). Záložné zdroje zároveň ponúkajú možnosť širokého rozsahu vstupného napätia a viacero možností pripojenia. Kompaktný dizajn a vcelku jednoduchá inštalácia (s možnosťou výmeny batérií) zároveň znižuje obstarávacie náklady na záložný zdroj.

Inovatívny samostatný záložný zdroj pre trojfázové aplikácie

UPS záložné zdroje PowerScale 33 a PowerWave 33 sú ideálnym riešením kombinujúcim vysokú účinnosť, spoľahlivosť pri ochrane dát a zariadení v sústave a výnimočne vysoký výkon (do 500kVA). Ten chráni aj najcitlivejšie záťaže s výstupným účinníkom 1,0 v prípade výkonov od 50kVA. Obrovskou výhodou je možnosť inštalácie integrovaných batérii v tele UPS pre systémy do 50kVA, čo ohromným spôsobom znižuje priestorové požiadavky. Vďaka nižšej obstarávacej cene voči modulárnym systémom a výbornej účinnosti systému až 96% sú vhodným typom pre napájanie dátových centier, zariadení v priemysle a dopravnej infraštruktúre.  

 

ABB Modulárne záložné systémy s dvojitou konverziou

 

Modulárne UPS s dvojitou konverziou poskytujú dostatočne stabilný výstupný prúd pre zariadenia v sústave. Výhodou ABB modulárnych UPS systémov je možnosť nakonfigurovať ich podľa potreby. Keďže ide o systém modulov, stabilita, výkon a efektivita celého zálohovania sa dá zvyšovať pridávaním jednotlivých modulov. Vďaka ABB technológií DPA sú jednotlivé moduly vymeniteľné počas prevádzky UPS s možnosťou samostatných batérii pre každý UPS modul. Vďaka tomu tieto systémy dosahujú spoľahlivosť 99,99 %.

Vďaka dvojitej konverzii menia tieto modulárne záložné zdroje vstupnú energiu na stály jednosmerný prúd a opätovne na striedavý prúd. Táto funkcia je dôvodom, prečo je napájanie týmto typom zdroja stabilné a nemenné aj počas výpadku elektrickej energie alebo   Rušení v napájacej sieti.

Tieto výhody zároveň otvárajú široké možnosti pre využitie modulárnych UPS v rôznych oblastiach. .

 

Ako napríklad:

 

  • Dátové centrá, kde sa modulárne záložné systémy používajú na zabezpečenie nepretržitého napájania serverov, dátových úložísk, sietí a ďalších dôležitých zariadení.
     
  • Telekomunikačné siete a systémy, vrátane telekomunikačných veží a výmenníkov pre zabezpečenie neprerušeného telekomunikačného spojenia.
     
  • Nemocnice a zdravotnícke zariadenia, najmä pre sústavné napájanie diagnostických zariadení, chirurgických sál, monitorovacích systémov a dôležitých zdravotníckych zariadení .
     
  • Výrobné prevádzky v priemysle využívajú modulárne záložné systémy na ochranu pred stratou dát alebo neželaným prerušením výrobných procesov.
     
  • Banky a finančné inštitúcie vsádzajú na modulárne UPS, aby zabezpečili spoľahlivé fungovanie bankových systémov, bankomatov a zálohovanie citlivých a dôležitých dát.
     
  • Súkromné prevádzky akéhokoľvek zamerania pomocou modulárnych UPS chránia dôležité dáta a celú IT infraštruktúru pre zabezpečenie kontinuálnej prevádzky podľa svojich potrieb.
     
  • Dopravná infraštruktúra, ako napríklad letiská, tunely, železničné stanice a energetické rozvodné siete potrebujú spoľahlivé a výkonné záložné zdroje na zabezpečenie bezproblémovej prevádzky aj počas výpadkov energie.

 

V portfóliu ABB modulárnych záložných zdrojov je množstvo UPS zariadení, ktoré dokážu spoľahlivo splniť nároky menšej, ale aj komplexnej a náročnej sústavy zariadení pre zabezpečenie nepretržitej prevádzky a ochrany v prípade prerušenia dodávok elektrickej energie zo siete. Rozdiel spočíva najmä v požadovanom výkone a taktiež v maximálnom počte paralelných modulov, ktoré v sústave možno zapojiť.

Pre porovnanie prikladáme prehľadnú tabuľku:

 

Názov rady/ zariadenia

Menovitý výkon rámu

UPS

Maximálny počet

paralelných modulov v

systéme

DPA UPScale RI

10/20/40/80 kVA

4 moduly

DPA UPScale ST

40/60/80/120/200 kVA

20 modulov

DPA 250 S4

300 kVA

30 modulov

DPA 500

500 kVA

30 modulov

MegaFlex DPA

1000 kVA - 1500 kVA

24 modulov

 

Vybrať si správny záložný zdroj nie je jednoduché. Preto ABB zostavilo konfigurátor, vďaka ktorému spoľahlivo nájdete UPS, ktorý presne zodpovie vašim potrebám. Máte viac nezodpovedaných otázok? V MURAT-e vám radi pri výbere záložného zdroja poradíme.

 

Rýchle doručenie
v rámci celého Slovenska
Viac než 10 000
položiek skladom
Nová B2B zóna
pre partnerov
Už viac ako
28 rokov na trhu