Legrand UPS záložné zdroje: Aké typy existujú a ako vybrať ten najvhodnejší?

Legrand UPS záložné zdroje: Aké typy existujú a ako vybrať ten najvhodnejší?

UPS (Uninterruptible Power Supply) záložný zdroj zabezpečuje nepretržité napájania pre rôzne elektrické systémy a zariadenia v momente, keď príde k nečakanému výpadku elektrickej siete. Je to záchytné lano, ktoré chráni dôležité ...
Elektromateriál
16.04.2024 13:39:22

UPS (Uninterruptible Power Supply) záložný zdroj zabezpečuje nepretržité napájania pre rôzne elektrické systémy a zariadenia v momente, keď príde k nečakanému výpadku elektrickej siete. Je to záchytné lano, ktoré chráni dôležité zariadenia, ako napríklad počítače, servery či rozličné prevádzkové a komunikačné systémy. V nasledujúcom článku vás prevedieme základnými druhmi UPS záložných systémov a poradíme, podľa čoho vybrať najvhodnejší záložný zdroj pre váš systém alebo zariadenie.

 

Typy UPS záložných zdrojov a spôsob ich fungovania

 

Základným parametrom pre rozdelenie záložných zdrojov na 3 základné druhy je spôsob, ako sa pripájajú na vstupnú sieť a akým spôsobom reaguju na výpadok elektrického prúdu. Okrem toho je dôležitým faktorom takzvaná topológia systému – inak povedané konštrukcia záložného zdroja, ktorá priamo súvisí s tým, ako UPS funguje. Okrem základných typov UPS záložných zdroj existujú aj zmiešané alebo modulárne druhy, ktoré potom kombinujú ich jednotlivé benefity a rozširujú tak možnosti výberu záložné zdroja na maximum. Aký spôsobom fungujú základné druhy?

 

MURAT TIP: Širokú ponuku zariadení prináša LEGRAND, ktorý svojimi záložnými zdrojmi s jednofázovým vstupom pokrýva veľkú množinu potrieb rozličných elektrických systémov alebo samotných zariadení. Spoľahlivé zariadenia sa navyše vyznačujú jednoduchou inštaláciou a konfiguráciou, ktorú inštalatér bez problémov zvládne. V portfóliu nájdete UPS záložné zdroje LEGRAND od 600 VA až do 10 000 VA.

 

Offline UPS záložné zdroje

 

Offline UPS (Stand-by) záložné zdroje sú vhodné napríklad pre zálohovanie domácej elektroniky a zariadení, ako je napríklad počítač, televízia, rôzne spotrebiče alebo herné konzoly. Princíp fungovania offline UPS záložného zdroja spočíva v automatickom prepnutí napájania v momente, keď dôjde k prerušeniu dodávky prúdu.

V normálnej prevádzke platí, že je prúd vedený priamo do zariadenia. Ak dôjde k prerušeniu alebo výpadku prúdu, záložný zdroj prehodí napájanie na batérie z invertora. Takto je zabezpečená nepretržitá prevádzka zariadenia alebo menšej sústavy bez toho, aby prišlo k neželanej strate dát alebo prerušeniu fungovania v prípade zariadní ako sú spotrebiče. Tento typ záložných zdrojov dokáže promptne reagovať na poruchu prúdu, no zabezpečuje len krátkodobú ochranu.

 

Offline záložné zdroje ochránia zariadenia napríklad pred:
 

  • výpadkom a stratou napájania (dôvodom môže byť preťaženie siete alebo úder blesku)
     
  • krátkodobým podpätím na vstupe (pri zapojení spotrebičov s veľkým odberom energie)
     
  • krátkodobým prepätím na vstupe (pri zvýšenom napätí na prípojnom bode dôsledkom úderu blesku)

 

Výhody a nevýhody Offline UPS záložných zdrojov

 

Najväčšou výhodou offline UPS záložných zdrojov je ich cena a dostupnosť, ak ich porovnáme s ostatnými druhmi. Zároveň platí, že sú tieto záložné zdroje dostatočne efektívne, pretože počas normálneho režimu prúdi elektrická energia priamo zo siete, teda nepotrebujú extra napájanie. Benefitom je aj rýchla a bezproblémová inštalácia.

 

Offline záložné zdroje majú však aj niekoľko nevýhod, ktoré ich vylučujú pre použitie v určitých typoch sústav alebo pre isté druhy zariadení. Príkladom je krátke oneskorenie pri prepnutí na batérie a inventor vo chvíli, kedy dochádza k prerušeniu energie zo siete. Zároveň poskytujú tieto UPS len základnú ochranu a nereagujú na problémy ako je fluktuácia v sieti alebo rušenie.

 

Line Interactive UPS záložné zdroje

 

Line Interactive záložné zdroje sú o krok ďalej v porovnaní s predošlými UPS. Najmä z dôvodu, že chránia pred podpätím a prepätím zariadenie aj dlhodobejšie. Využívajú sa v prípade nižšieho napätia v rezidenčných a SOHO aplikáciách (aplikácie zamerané efektívnejšie procesy v menších podnikoch v domácom prostredí – napríklad televízia alebo počítač). Ak hovoríme o napätí nad 1000 VA, môžu zabezpečovať ochranu pre servery alebo menšie počítačové siete.

Tento typ záložného zdroja automaticky reguluje napätia zo siete a v prípade výpadku energie prepína chod na batérie. Keď je napájanie z elektrickej siete opäť ustálené, záložný zdroj sa prepne späť. Tento typ UPS prináša vyššiu úroveň ochrany, pretože reaguje aj na výkyvy napätia a zabezpečuje spoľahlivo napája v prípade potreby aj citlivejšiu elektroniku.

Výhody a nevýhody Line Interactive záložných zdrojov

 

Najväčším benefitom Line Interactive UPS je vyššia úroveň ochrany (najmä v porovnaní s Offline záložnými zdrojmi. Keďže dokážu regulovať napätie a zaistiť stabilné napájanie aj pri fluktuácii zo siete, dokážu napájanie zabezpečiť efektívnejšie. Výhodou je taktiež nižšia spotreba energie, keďže Line Interactive inteligentne reagujú na potreby aktivácie záložného zdroja.

 

Nevýhody týchto UPS sú v o niečo náročnejšej inštalácii, ktorá si vyžaduje odbornejší pohľad (správna konfigurácia regulátora napätia). Zároveň platí, že vyššia ochrana prináša aj vyššie obstarávacie náklady a preto sú Line Interactive drahšie, než Offline záložné zdroje. A, napokon, pre extra citlivé výkyvy napätia a frekvencie, nezaručujú maximálnu možnú ochranu.

 

Online UPS záložné zdroje

 

Na vrchole pyramídy medzi záložnými zdrojmi sú Online UPS záložné zdroje. Používajú sa najmä v kritických sústavách a aplikáciách, kde je potrebné kontinuálne napájanie bez akýchkoľvek výpadkov. Príkladom sú náročné IT servery alebo zariadenia v priemysle a zdravotníctve.

Online UPS záložný zdroj funguje na základe neustáleho napájania pripojených zariadení z batérií. Tie sú nonstop nabíjané priamo z elektrickej siete. Celá schéma je založená na tom, že prúd prechádza cez invertor a ten mení priamo napätie zo siete na konštantné napájacie napätie pre vybrané zariadenie alebo sústavu. Navyše platí, že v okamihu výpadku energie prejde záložný zdroj na batérie a zabezpečí napájanie bez akéhokoľvek prerušenia.

Výhody a nevýhody Online záložných zdrojov

 

Maximum ochrany bez rizika zlyhania. To je najväčšou výhodou Online záložných zdrojov. Keďže je prechod medzi sieťovým a batériovým napájaním okamžitý, sú ideálnou voľbou pre citlivé zariadenia. Zvládajú nielen fluktuáciu napätia, ale taktiež rôzne frekvencie a rušenie. Dokonca je možné tieto záložné zdroje paralelne prepojiť, čo prináša možnosť ešte väčšmi zvýšiť záťažovú kapacitu sústavy.

 

Nevýhodou je vyššia obstarávacia cena a taktiež náročnejšia montáž, najmä v prípade, ak sa jedná o sústavu prvkov a taktiež záložných zdrojov, ktoré sa prepájajú navzájom.

 

Ako vybrať najlepší UPS záložný zdroj?

 

Zhrnutie výhod a nevýhod jednotlivých typov UPS záložných zdrojov je základným návodom k tomu, ako sa zorientovať v rozdieloch medzi nimi. Ak však vyberáte konkrétny záložný zdroj, pomôžu vám pri rozhodovaní tieto faktory.

 

Aký typ zariadenia plánujete pripojiť?

Kľúčová je citlivosť pripojených zariadení. Niektoré zariadenia, ako napríklad počítače, servery a najmä špeciálne zariadenia patria medzi veľmi citlivé, najmä na fluktuáciu napätia. Preto si vyžadujú vyššiu úroveň ochrany a taktiež regulácie napätia, ktorá je pri týchto sústavách potrebná.

Aká je kapacita a prevádzkový čas UPS?

Kapacita záložného zdroja je kľúčová informácia, ktorá hovorí o tom, či UPS dokáže udržať napájanie všetkých pripojených zariadení, keď dôjde k výpadku prúdu. Druhou, nemenej dôležitou informáciou je prevádzkový čas UPS záložného zdroja. Inak povedané doba, počas ktorej je zariadenie schopné udržať napájanie sústavy.

Aká miera ochrany je potrebná?

Pri výbere toho najvhodnejšieho záložného zdroja je potrebné zvážiť požiadavky na ochranu zariadení pred výkyvmi napätia, preťažením alebo, naopak, podpätím, napäťovými špičkami a taktiež rušením v rámci napájania z elektrickej siete. Pri citlivých zariadeniach, ktoré potrebujú maximálnu ochranu, je vhodné siahnuť po výkonnejších záložných zdrojoch typológie Online.

Koľko stojí záložný zdroj?

Rozpočet je často kľúčovým faktorom pri výbere záložného zdroja. Rozdiel v cene je spôsobený nielen rozličnými druhmi záložných zdrojov, ale taktiež výrobcom UPS. V tomto ohľade odporúčame zamerať sa na overené značky a predajcov, pri ktorých môžete rátať s odborným poradenstvom alebo bezproblémovým dodaním (aj doplnkového inštalačného materiálu).

Veríme, že vybrať najvhodnejší UPS záložný zdroj bude aj vďaka našim radám jednoduchšie. Ak si však neviete rady, kontaktujte nás, radi vám podáme pomocnú ruku. Alebo využite priamo výhodnú ponuku na nákup UPS záložných zdrojov Legrand v akciovej cene.

VÝHODNÁ PONUKA LEGRAND UPS

Rýchle doručenie
v rámci celého Slovenska
Viac než 10 000
položiek skladom
Nová B2B zóna
pre partnerov
Už viac ako
28 rokov na trhu