5 tipov, ako vybrať najlepšieho vrátnika do domu alebo bytu

5 tipov, ako vybrať najlepšieho vrátnika do domu alebo bytu

Vrátnik, v tomto prípade zariadenie, ktoré vám pomáha monitorovať vstup do budovy, objektu alebo na vyhradený pozemok, je dnes nepostrádateľným pomocníkom v domoch aj bytoch. Klasické zvončeky nahrádzajú audio a videovrátniky, vďaka ktorým máte ...
Novinky
17.05.2024 14:25:19

Vrátnik, v tomto prípade zariadenie, ktoré vám pomáha monitorovať vstup do budovy, objektu alebo na vyhradený pozemok, je dnes nepostrádateľným pomocníkom v domoch aj bytoch. Klasické zvončeky nahrádzajú audio a videovrátniky, vďaka ktorým máte vstup pod drobnohľadom. Plánujete práve výber vrátnika alebo by ste radi zmodernizovali spôsob, ovládania vstupných dverí či domovej brány? V tom prípade čítajte ďalej, v tomto článku sme zhrnuli 5 tipov, vďaka ktorým zistíte, aké máte možnosti a ľahko vyberiete toho najlepšieho vrátnika pre vaše potreby.

 

Potrebujete zvonček, audio alebo videovrátnika?

 

Úplne prvý krok, pri výbere najideálnejšieho vrátnika, je zistiť, čo vlastne požadujete. Aké sú vaše nároky na bezpečnosť, mieru dohľadu nad vstupom do domu alebo bytu a taktiež napríklad rozpočet, ktorý chcete do vrátnika investovať. 

 

Najjednoduchšia a najdostupnejšia možnosť je základný zvonček. Funguje na základe tlačidla pri dverách, ktoré aktivuje zvukový signál vo vnútri domu alebo bytu. Reakciou na zvonček býva už štandardne možnosť otvorenia brány alebo dverí elektronicky. O niečo vyšší štandard prináša audiovrátnik. Ten predstavuje rozšírenie klasického zvončeka o vzájomnú hlasovú komunikáciu medzi osobou za dverami/bránkou a tým, kto vrátnika ovláda zvnútra. 

 

Tretím, najsofistikovanejším systémom je videovrátnik alebo inak povedané videotelefón. Ten umožňuje nielen počuť, ale aj vidieť osobu či celý priestor cez kameru, čo poskytuje maximálnu úroveň bezpečnosti a ochrany. Kamera môže obsahovať aj nočné videnie alebo pohybové senzory, ktoré môžu aktivovať nahrávanie na zdroj alebo posielať upozornenia na mobilné zariadenia v prípade, ak je vo vymedzenom priestore detekovaný pohyb. Audio aj videovrátnik môžu byť súčasťou inteligentnej domácnosti, vďaka ktorej sa komfort bývania neustále zvyšuje.

 

Premyslite si, kde bude vrátnik umiestnený

 

Presné miesto, kam vonkajšiu jednotku vrátnika umiestnite, rozhoduje aj o tom, ako bude jeho používanie efektívne. A taktiež to, aký typ zariadenia si môžete zvoliť, ak už presne viete, kde je optimálne miesto pre jeho osadenie. 

 

Ak je ide o prípad, kedy je vonkajšia jednotka umiestnená vonku, mala by odolávať vonkajším poveternostným vplyvom. Zvážte preto vodotesnosť, odolnosť voči prachu a teplotné rozmedzie, v rámci ktorého výrobca garantuje funkčnosť. Rozhodujúci parameter, ktorý vám napovie, je trieda odolnosti s označením IP. 

 

Okrem toho sa presvedčte, že má videovrátnik dostatočne široký uhol záberu, aby pokryl celú oblasť pred vašimi dverami či bránou, vrátane prístupovej cesty alebo chodníka. Obraz by mal zachytiť nielen osoby stojace priamo pred dverami, ale aj tie, ktoré sa približujú alebo odchádzajú.

 

Drôtové či bezdrôtové riešenie? 

 

Žiaden domový vrátnik bez zdroja energie fungovať nebude. Môže byť poháňaný batériou, nabíjacím akumulátorom alebo priamo z elektrickej siete pomocou káblov.

Ak už máte v dome predprípravu k vrátnikovi, na ktorú ste mysleli už pri výstavbe, výber vrátnika máte vlastne okresaný. Typ použitého kábla totiž určuje, ktoré zariadenia je kompatibilné a možnosti výberu sa vám zužujú. Každý výrobca totiž určuje pre svoje zariadenia špecifický typ kábla. V tomto prípade zvážte, aké funkcie by mal domový vrátnik zabezpečiť

Ak očakávate, že vaše zariadenie bude zaznamenávať, ukladať a odosielať dáta do mobilných zariadení, teda bude inteligentné, nezabudnite, že ku bránke bude potrebné pritiahnuť nielen elektrický, ale aj dátový kábel (ak nejde o Wi-Fi riešenie, ktoré však nemusí poskytovať takú spoľahlivosť a stabilitu prenosu z dôvodu jednoduchého rušenia signálu). 

Máte už dom postavený a na vrátnika ste akosi nemysleli? V tom prípade vás čaká vás zásah do stien a muriva. Ten sa dá niekedy vyriešiť elegantne – napríklad pod podhladmi a s použitím krytiek, prechodu k vnútorným rozvodom na jednom mieste sa však nevyhnete. 

Druhou alternatívou je bezdrôtové riešenie. Jeho inštalácia je veľmi jednoduchá a žiadne búranie nepotrebujete. Nevýhodou je však napríklad batéria vo vonkajšej jednotke, ktorá má svoju obmedzenú životnosť. A ako napriek určite skončí vo chvíli, kedy budete očakávať dôležitú návštevu. Aj preto sa zariadenia napojené na rozvody elektriny považujú za spoľahlivejšie a prakticky bezúdržbové.

Zvážte funkcie a vymoženosti, ktoré vrátnik ponúka

Podľa toho, či ide o zvonček, audio alebo videovrátnika, môžete zvažovať aj prídavné funkcie ktorými sa jednotlivé zariadenia odlišujú. Štandardný audiovrátnik vám už umožní hovoriť s osobou na druhej strane obojsmerne, vďaka čomu sa nemusíte zbytočne vystavovať nebezpečiu alebo otvárať dvere neznámym osobám. 

 

V prípade videovrátnikov je však možnosť pokročilých funkcií, ktoré posúvajú ovládanie a zabezpečenie vstupu na vyššiu úroveň. Príkladom je kvalitné HD rozlíšenie a nočné videnie, vďaka čomu nepozvaného návštevníka nezahalí ani tma. Niektoré vrátniky majú navyše senzory, ktoré bez problémov zaznamenajú pohyb vo vybranom dosahu a automaticky zapnú kameru

 

Ak chcete mať bezpečnosť vstupu do domu, bytu alebo iného objektu naozaj pod drobnohľadom, vybrete si zariadenie, ktoré vám umožní nahrávať video alebo ukladať zábery pre neskoršie použitie.

Dnes už nie je výnimkou ani možnosť ovládať vrátnika a komunikovať s návštevníkmi na diaľku cez mobilné zariadenia. Napríklad keď sedíte na káve v meste a váš mobil vám signalizuje, že niekto zvoní pri vašej bránke. Aj v tejto situácii sa s ním dokážte spojiť práve prostredníctvom videovrátnika a zdeliť mu, že aktuálne nie ste doma. Napokon, mnohé videovrátniky je možné zosynchronizovať so SMART domácnosťou a vytvoriť tak systém, na ktorý sa môžete naozaj spoľahnúť. 

 

MURAT TIP: Okrem funkcií zohrávajú veľkú rolu aj ich parametre, ako napríklad kvalita obrazu, zvuku a počet používateľov, pre ktorých je možné nakonfigurovať vlastné nastavenia. Príkladom pokročilého zariadenia sú domové audio a video telefóny od značky ABB pod názvom Welcome Midi, ktoré ponúkajú variabilitu pokročilých možností, funkcie a prístupy pre viacero osôb (pri modeloch s kódovou klávesnicou až 3000 osôb). Aby odolali aj vyššej záťaži a nástrahám počasia v každom ročnom období, disponuje kamera integrovaným zahrievaním, ktoré bráni jej zahmlievaniu. Čerešničkou na torte je automatické ukladanie fotografií návštevníkov alebo ich okamžité odoslanie priamo do vášho smartfónu.

Tieto domové audio a video telefóny sú vhodné aj na rekonštrukcie bytových domov, ktoré používali dvojvodičovú komunikáciu.

Ovládanie vstupu. Ktoré si vybrať?

Vrátniky, okrem komunikácie s osobou na druhej strane brány alebo dverí, ponúkajú aj možnosť ovládania vstupu do domu alebo dvora. Bežné sú jednoduché tlačidlá, ale aj elektronické zámky, ktoré sú v súčasnosti najčastejšou voľbou a stretávame sa s nimi aj v bytových domoch. 

Alternatívu prinášajú bezdotykové snímače prístupových kariet, rôznych verzií kľúčov alebo je to klávesnica so znakmi, kde je potrebné zadať heslo. To je, samozrejme, možné nastaviť podľa potreby a každý obyvateľ bytovky, domácnosti alebo firmy môže mať svoje vlastné. Výhodou je, že vrátnik pomocou kontroly vstupu prináša nielen pocit bezpečia, ale tiež vám dá prehľad o všetkých návštevníkoch v čase, keď práve nie ste doma. O triedu vyššie sú funkcie doplnené o biometrickú identifikáciu pomocou odtlačkov prstov, naskenovania tváre alebo dokonca očnej rohovky.

V dnešnej technologickej ére je možnosť, ako monitorovať a ovládať vstup do svojho domu, bytu alebo akéhokoľvek iného objektu či ohradeného exteriéru naozaj na vysokej úrovni. Veríme, že vám tieto informácie pomôžu zorientovať sa v ponuke a vybrať si ten najlepšieho vrátnika práve podľa vašich nárokov a potrieb.

 

PONUKA VRÁTNIKOV ZA VÝHODNÚ CENU



 

Rýchle doručenie
v rámci celého Slovenska
Viac než 10 000
položiek skladom
Nová B2B zóna
pre partnerov
Už viac ako
28 rokov na trhu