Ako na ochranu proti atmosferickému prepätiu?

Ako na ochranu proti atmosferickému prepätiu?

Návšteva môže byť zvaná, vzácna, milá alebo príjemná, rovnako sa ale môže stať, že návšteva je nepozvaná, ba dokonca nežiaduca. Samozrejme máme na mysli prípad, keď takáto návšteva so sebou prinesie „darček“ v podobe ...
Novinky
22.07.2024 14:00:14

Návšteva môže byť zvaná, vzácna, milá alebo príjemná, rovnako sa ale môže stať, že návšteva je nepozvaná, ba dokonca nežiaduca. Samozrejme máme na mysli prípad, keď takáto návšteva so sebou prinesie „darček“ v podobe zničujúceho prepätia. To pre nás vždy znamená nemalé finančné náklady a starosti navyše. ...aj preto sme tu, aby sme Vám poradili, čo robiť v prípade príchodu nami personifikovaného blesku.

Základom je vyrovnanie potenciálu

V prípade priameho úderu blesku do bleskozvodu alebo vonkajšieho elektrického vedenia dôjde k nárastu potenciálu základového uzemňovača a tým k zavlečeniu napätia na ochranné vodiče a vodivé kryty, ktoré v priebehu niekoľkých mikrosekúnd získavajú vysoký potenciál. Pre odstránenie tohto javu je nutné, aby prišlo k účinnému vyrovnaniu potenciálu v celom objekte. Z tohto dôvodu sa predpisuje uzemnenie na základový uzemňovač, ktorý je spoločný aj pre ochranné vodiče napájacej sústavy a ostatné vodivé časti v budove a do budovy vstupujúcej. Základným pravidlom na obmedzenie prepätia je použitie čo najkratších uzemňovacích zvodov, aby nedochádzalo ku nežiaducim úbytkom napätia na indukčnostiach týchto zvodov. Tento nárast potenciálu uzemňovacieho systému predstavuje riziko aj pre samotnú elektrickú inštaláciu a pripojené spotrebiče, ktorých izolácia je nadmerne namáhaná.

Základnou ochranou pred prepätím spôsobeným atmosférickými javmi je účinné vyrovnanie potenciálu vzájomným pospájaním všetkých vodivých častí v objekte. Spojením dôjde ku zamedzeniu vzniku rozdielnych potenciálov a tým pádom k zamedzeniu vzniku nebezpečných napätí medzi týmito časťami. Avšak nemožno takto spojiť pracovné vodiče s ochranným uzemnením „natvrdo“ na jednu zbernicu, taká elektrická inštalácia by sa stala nefunkčnou. Na spojenie jednotlivých vodičov v okamihu prepätia slúžia práve zvodiče prepätia. Akonáhle prepätie na svorkách daného zvodiča prekročí definovanú hodnotu, zvodič prepätia výrazne zníži svoju impedanciu a umožní tak vyrovnanie potenciálu na dovolenku hranicu.

,,Mnoho laikov je presvedčených, že samotná zásuvka s prepäťovou ochranou z najbližšieho hobby marketu účinne ochráni pripojené citlivé spotrebiče, čo je ešte podporené palcovými titulkami priamo na balení danej zásuvky. Avšak nič nemôže byť vzdialenejšie realite." Jan Marek, Product Specialist

Koordinovaná ochrana proti prepätiu

 

Mnoho laikov je presvedčených, že samotná zásuvka s prepäťovou ochranou z najbližšieho hobby marketu účinne ochráni pripojené citlivé spotrebiče, čo je ešte podporené palcovými titulkami priamo na balení danej zásuvky. Avšak nič nemôže byť vzdialenejšie realite. Pre účinnú ochranu pred atmosférickým prepätím je nutné inštalovať tzv. koordinovanú ochranu proti prepätiu.

Ochrana proti prepätiu funguje ako rad stále jemnejších „tlmičov energie“ (triedy zvodičov I  III). Deštruktívna sila prepätia sa postupne znižuje, až na neškodnú úroveň. V praxi sa používa tzv. trojstupňová ochrana.

Zvodiče prepätia triedy I, podľa starších nemeckých noriem tiež označovaných ako triedy B, majú za cieľ znížiť potenciál medzi vodičmi na úroveň 4 kV, pričom sa jedná sa o najhrubšiu ochranu. Preto musia byť nainštalované čo najbližšie k miestu vstupu inštalácie do budovy, na rozhraní zón LPZ0 a LPZ1. Používajú sa na ochranu elektroinštalácie proti pôsobeniu atmosférického prepätia pri priamom údere blesku do objektu s bleskozvodom alebo pri údere blesku do vonkajšieho vedenia. V závislosti na impulznom prúde zvodiča prepätia sú vybavené buď iskriskom, alebo varistorom. V portfóliu firmy Eaton sa jedná o prístroje SPRT12 a SPBT12.

Úlohou zvodičov prepätia triedy II (predtým C) je zníženie potenciálu medzi vodičmi na úroveň 2 kV. Podobne ako zvodiče prepätia triedy I slúžia na ochranu elektrickej inštalácie a spotrebičov pred prepätím spôsobeným atmosférickým prepätím, ale aj na ochranu pred spínacími procesmi a predstavujú strednú úroveň ochrany. Inštalácia samostatného SPD triedy II bez predradeného SPD triedy I je možná iba v prípade, keď nehrozí priamy úder blesku do budovy a celý objekt je ohrozený iba prepätím spôsobeným vzdialeným úderom v okolí stavby alebo inžinierskych sietí. Tomu nasvedčuje aj fakt, že menovitý impulzný prúd, na ktorý sú tieto zvodiče podľa normy IEC 61643-11 testované, je vo vlne 8/20 µs. Tieto SPD sa umiestňujú na rozhraní zón LPZ1 a LPZ2. V rozsiahlych objektoch sa odporúča osadiť zvodiče prepätia triedy II opakovane pri vzdialenostiach rozvádzačov nad cca 10-20 m. Z ponuky Eaton je možné využiť prístroj SPCT2.

Zvodiče prepätia triedy III predstavujú najjemnejšiu ochranu pre citlivé elektronické zariadenia. Majú za úlohu znížiť potenciál medzi vodičmi na úroveň 1,5 kV. Účinnosť tohto stupňa je veľmi závislá na vzdialenosti od chráneného citlivého zariadenia. Tá by pre správnu ochranu nemala prekročiť 5 metrov. Z tohto dôvodu je veľmi výhodné zvoliť na ochranu citlivých elektronických zariadení výrobky Eaton Protection Box alebo Eaton Protection Strip.

OBJAVIŤ PONUKU ZVODIČOV PREPÄTIA OD SPOLOČNOSTI EATON

Rýchle doručenie
v rámci celého Slovenska
Viac než 10 000
položiek skladom
Nová B2B zóna
pre partnerov
Už viac ako
28 rokov na trhu