Ako vybrať LAN kábel? Tipy na správne zapojenie

Ako vybrať LAN kábel? Tipy na správne zapojenie

LAN káble (sieťové káble) sú neoddeliteľnou súčasťou každej profesionálnej elektroinštalácie. Či už ide o kancelárie, administratívne budovy, priemyselné centrá alebo domácnosti, LAN kábel nájdete takmer v každej zo spomenutých. Nie je ...
Elektroinštalácia
13.06.2024 14:40:41

LAN káble (sieťové káble) sú neoddeliteľnou súčasťou každej profesionálnej elektroinštalácie. Či už ide o kancelárie, administratívne budovy, priemyselné centrá alebo domácnosti, LAN kábel nájdete takmer v každej zo spomenutých. Nie je však jedno, aký. Pri výbere LAN kábla je dôležité zvoliť ten správny a nemenej dôležité je aj jeho zapojenie, aby sieť fungovala efektívne a s čo najmenším prerušovaním. 

 

V tomto článku sme preto zhrnuli prehľad všetkých rozhodujúcich faktorov, ktoré treba pri výbere LAN kábla zvážiť. Zameriame sa na technické parametre, ako sú kategórie káblov, typy tienenia, dĺžka a maximálna rýchlosť prenosu dát. Ale tiež na praktické aspekty, ako sú prostredie inštalácie a celkové náklady. Okrem toho prinášame jasný a stručný návod na zapojenie LAN káblov, ktoré vám poslúži ako oporná barlička pre spoľahlivú a funkčnú inštaláciu siete.

 

Zorientujte sa v LAN kábloch – stručný prehľad

Čo je LAN kábel?

 

LAN kábel (inak známy aj ako sieťový kábel) je typ kábla používaný pre pripojenie zariadení v lokálnej počítačovej sieti. Od toho je prirodzene odvodený názov LAN – Local Area Network. Slúži najmä na prenos dát medzi počítačmi, tlačiarňami, počítačom a tlačiarňou, prepínačmi či ďalšími zariadeniami v domácnostiach, kanceláriách alebo iných sieťach. Existuje niekoľko druhov LAN káblov, ktoré sa rozlišujú podľa typov a kategórií, aby pokryli rôzne nároky na efektivitu, rýchlosť a bezpečnosť siete. 

 

Aké typy LAN káblov sú najpoužívanejšie?

Vo všeobecnosti rozoznávame niekoľko typov LAN káblov s rôznymi vlastnosťami. Zásadný rozdiel pri rozdelení LAN káblov spočíva v ich tienení. Poznáme:

 

  • netienené LAN káble – UTP
  • tienené LAN káble fóliou – FTP
  • tienené LAN káble opletením – STP

 

Ich spoločným znakom, a teda významom skratky TP, je dvojica zakrútených drôtov. Rozlišujú sa však práve spôsobom tienenia, ktoré je zodpovedné za stupeň ochrany signálu. Ak premýšľate nad tým, aký káble na internet zvoliť v rámci domácich podmienok, pokojne siahnite po UTP kábloch, ktoré sa považujú za najbežnejšie a najdostupnejšie. 

 

O triedu vyšší stupeň ochrany poskytuje FTP kábel, v rámci ktorého fólia medzi jednotlivými dvojicami drôtov a taktiež medzi vonkajším plášťom zabezpečuje redukciu šumu takéhoto spojenia. 

 

Najvyšší stupeň ochrany ponúkajú STP káble. Opletenie okolo dvojíc drôtov aj samotných káblov zvyšuje mechanickú odolnosť káblov a zabezpečuje menšie elektromagnetické rušenie z vonkajších zdrojov. Aj preto sa STP káble používajú pri elektroinštaláciách, kde by mohlo hroziť poškodenie kábla z dôvodu mechanického vplyvu alebo je potrebná dlhšia vzdialenosť medzi zariadeniami.

 

Ako sa zorientovať v kategóriách LAN káblov?

 

Okrem typov káblov je potrebné pri výbere rozlišovať aj v jednotlivých kategóriách. Tie vznikli prirodzene s vývojom prenosovej rýchlosti a vlnovej šírke pásma, keďže sa v tomto smere požiadavky neustále zvyšujú. Kým historicky môžeme kategórie LAN káblov rozlišovať od takzvanej Cat5, dnes už tieto káble reálne využívané nie sú. Ktoré však bežne u predajcov s elektroinštalačným materiálom nájdete? 

 

  • LAN kábel Cat 5e

Podporuje rýchlosť až 1 Gb/sekundu na vzdialenosti do 100 metrov, s protokolom 1000BASE-T. Pri nových inštaláciách však odporúčame siahnuť po vyšších kategóriách, ktoré sa dokážu prispôsobiť nárokom moderných zariadení a sietí.

  • LAN kábel Cat 6

Vhodný pre rýchlosti až 10 Gb/sekundu na vzdialenosti do 55 metrov (v optimalizovaných sieťach môže dosiahnuť 100 metrov pri nižších rýchlostiach). Tento typ kábla sa stáva najvhodnejšou voľbou pre väčšinu domácich inštalácií, prípadne menších kancelárií.

  • LAN kábel Cat 6a

O niečo drahší typ LAN kábla, ktorý spolupracuje s protokolom 10GBASE-T a nižšími protokolmi. Podporuje prenosovú rýchlosť 10 Gb/sekundu na vzdialenosti až 100 metrov. A, samozrejme, vyššiu ochranu voči rušeniu.

  • LAN kábel Cat 7

Maximálna možná rýchlosť prenosu dát 10 Gb/sekundu a protokol 10GBASE-T. To je najvyšší možný štandard v rámci LAN káblov pre náročné elektroinštalácie na dlhšie vzdialenosti.

MURAT TIP: Sieťovým káblom sme sa už v blogu venovali, ak potrebujete získať viac informácií o rozdieloch medzi nimi, odporúčame článok Sieťové káble, LAN káble, internetové a dátové káble. Aký je medzi nimi rozdiel?

Ako vybrať vhodný LAN kábel?

Výber správneho typu a kategórie LAN kábla môže na prvý pohľad pôsobiť zmätočne. Je však podstatné si uvedomiť, že závisí od špecifických nárokov siete, vrátane rýchlosti prenosu dát, dĺžky trasy, prostredia inštalácie a v neposlednom rade aj rozpočtu. Čo všetko by ste mali zvážiť?

 Vyberte vhodnú kategóriu LAN kábla

Podľa vyššie uvedeného zoznamu sa v prvom rade orientujte na výber kategórie LAN kábla. Najdôležitejšie parametre, ktoré sledujte, sú požadovaná rýchlosť prenosu a šírka pásma. Síce platí, že pre domácnosti a bežné kancelárske priestory, kde je potrebná rýchlosť 1 Gb/s, postačuje LAN kábel Cat 5e, trendy a inovácie však napredujú míľovými krokmi. Preto sa oplatí priplatiť si niekoľko euro naviac a siahnuť po kábloch Cat 6. V elektroinštaláciách, ktoré si vyžadujú vyššie prenosové rýchlosti, ako sú 10 Gb/s bude vhodnejšia voľba Cat 6a alebo dokonca Cat 7.

Zohľadnite adekvátne tienenie káblov

Opäť raz platí, že klasická domácnosť alebo malá kancelária nemajú extrémne nároky na ochranu káblov a teda signálu pomocou tienenia. Avšak v prostredí, kde vstupuje do hry veľké množstvo bezdrôtových signálov, môže byť potrebné použiť kvalitnejšie a bezpečnejšie tienenie káblov na zabezpečenie kvality signálu. V tom prípade namiesto UTP káblov či dokonca FTP káblov radšej siahnite po STP LAN kábloch, ktoré inštaláciu ochránia napríklad v prostredí, kde by mohlo dôjsť k mechanickému narušeniu kábla.

Dĺžka LAN kábla: Vyberte si z 10 m, 20 m alebo dokonca 500 m

Pri dĺžke kábla je dôležitý jedna veľmi dôležitá veličina. A to zabezpečenie dostatočnej prenosovej rýchlosti v rámci vybranej kategórie kábla. Preto by ste sa mali uistiť, že ju dĺžka kábla nepresiahne, aby ste predišli prerušovaniu signálu a tým aj zníženiu kvality celej siete. 

MURAT TIP: Už niekoľkokrát sme spomenuli, že pri elektroinštaláciách odporúčame siahnuť po LAN kábloch Cat 6. Pozor však na to, že dokážu efektívne prenášať dáta na vzdialenosť maximálne do 100 metrov. Pre dlhšie vzdialenosti zvážte použitie kategórie Cat 7 alebo optických káblov.

Zvážte prostredie, do ktorého LAN kábel inštalujete

Nie vždy totiž ide o interiér budovy alebo jednu miestnosť. Pre vonkajšie inštalácie alebo tam, kde kábel prechádza medzi budovami myslite na dostatočnú ochranu káblov. Mechanickú, proti vlhkosti a extrémnym teplotným výkyvom (mráz či vysoké teploty so vzájomným rozdielom aj 50 °C). Zároveň platí, že v prostredí, kde je vysoký predpoklad mechanického narušenia káblov (napríklad priemyselné závody, sklady alebo výrobné linky) vyberte káble s vyššou odolnosťou proti opotrebeniu – STP káble.

Cena LAN káblov a spoľahlivý dodávateľ 

Aj to sú dôležité detaily, ktoré zohrávajú pri výbere vhodného kábla celkom významnú rolu. Najmä v prípade, ak stojíte pred náročnou inštaláciou, ktorá si vyžaduje rozsiahlu kabeláž a vy potrebujete zabezpečiť požadovanú dĺžku sieťových káblov v určitom termíne. Spoľahlivý dodávateľ poskytuje veľkoodberateľom nielen výhodnejšiu cenu, ale najmä ponuku kvalitného elektroinštalačného materiálu. V ideálnom prípade v dostatočnej zásobe skladom. 

LAN kábel a jeho zapojenie krok za krokom

Ak viete, aký typ sieťového kábla si vybrať a zároveň nepotrebujete riešiť komplikovanú inštaláciu, vyberte si z ponuky PATCH káblov. Inak povedané LAN káblov s koncovkou. Pri tomto type káble je zapojenie zariadení do siete maximálne pohodlné a vy nemusíte byť ani elektroinštalatér na to, aby ste ho ľavou zadnou zvládli. 

 

Na druhej strane tu však profesionálov máme. Takých, ktorí sa zaoberajú zapojením zložitejšej a štruktúrovanej kabeláže, kde sa rátajú LAN káble na desiatky či dokonca stovky metrov. V tomto prípade platí, že je potrebné kábel v danom koncovom bode doplniť o vhodný konektor pomocou krimpovacích klieští

Čo je potrebné na zapojenie LAN kábla?

 

  • LAN kábel vybranej kategórie 
  • RJ45 konektor
  • Krimpovacie kliešte 
  • Tester káblov podľa potreby

Postup zapojenia LAN kábla 

  1. Na základe konkrétnych parametrov inštalácie odmerajte a odrežte potrebnú dĺžku kábla. Aby sa vám pri zapájaní koncovky ľahko pracovalo, nezabudnite rátať s rezervou (taktiež pre prípady, ak by zapojenie nevyšlo podľa predstáv).
     
  2. Pokračujte odizolovaním kábla približne 2 až 3 cm od konca, použitím nožníc. Inak povedané, odstráňte takzvanú bužírku kábla.
     
  3. Akonáhle odhalíte jednotlivé žily kábla, rozdeľte ich a usporiadajte podľa schémy zapojenia. Najbežnejšie sú dva štandardy: T568A a T568B (bielo-oranžový, oranžový, bielo-zelený, modrý, bielo-modrý, zelený, bielo-hnedý, hnedý). 

MURAT TIP: Schéma T568A sa používa na prepojenie dvoch PC, čo dnes už rieši bez problémov skôr router. Usporiadanie schémy je zeleno-biela, zelená, oranžovo-biela, bielo-hnedá, hnedá, oranžová, modrá, modro-biela. 

  1. Zastrihnite žily kábla v jednotnej dĺžke od začiatku odizolovanej časti (približne 13 milimetrov) a vložte, či skôr zasuňte ich pevne do koncovky konektora RJ45. V ideálnom prípade koncovka obsiahane vo svojom vnútri celú odizolovanú časť a dokonca niekoľko milimetrov z izolovanej časti. Zároveň by malo byť cez koniec konektora vidno odstrihnuté časti žiliek kábla (v časti, ktorou sa bude pripájať).
     
  2. Posledným krokom je krimpovanie. Zložený konektor s vloženým LAN káblom stačí vložiť do krimpovacích klieští a zatlačiť ich. Vďaka tomu vytvoríte potrebné spojenie medzi žilami kábla a kovovými kontaktmi konektora RJ45. V prípade potreby je vhodné zapojenie LAN kábla preskúšať pomocou testera káblov.

Veríme, že sa vám aj pomocou tohto návodu podarí výber a zapojenie vhodného LAN kábla podľa individuálnych požiadaviek inštalácie. Široký sortiment LAN káblov od overených výrobcov nájdete vždy skladom v MURAT-e.

 

VYBRAŤ LAN KÁBEL 

 

Rýchle doručenie
v rámci celého Slovenska
Viac než 10 000
položiek skladom
Nová B2B zóna
pre partnerov
Už viac ako
28 rokov na trhu