Ako vybrať sieťový kábel a vyriešiť jeho bezproblémové zapojenie?

Ako vybrať sieťový kábel a vyriešiť jeho bezproblémové zapojenie?

Sieťové káble sú základná súčasť digitálnej infraštruktúry v rámci menších i väčších celkov. Vďaka sieťovému káblu je zabezpečený prenos dát a zdieľanie informácií medzi zariadeniami v sieti (router, ...
Novinky
17.09.2024 09:48:54

Sieťové káble sú základná súčasť digitálnej infraštruktúry v rámci menších i väčších celkov. Vďaka sieťovému káblu je zabezpečený prenos dát a zdieľanie informácií medzi zariadeniami v sieti (router, počítač a podobne). Vybrať vhodný sieťový kábel a navyše zvládnuť jeho zapojenie bez toho, aby bol výsledok prenosu akokoľvek ohrozený, je obvykle pre ostrieľaných elektrikárov hračka. Niekedy však nezaškodí vrátiť sa o krok späť a možno zistiť, že aj postupy a technológie medzičasom pokročili.

Je tomu tak aj v prípade výberu sieťového kábla a jeho správneho zapojenia? Posúďte sami a overte si, či nerobíte pri krimpovaní koncovky RJ45 niektorú zo začiatočníckych chýb. 

 

Kde sa používa sieťový kábel? 

 

Už z názvu je zrejmé, že ak budete riešiť elektroinštaláciu akejkoľvek káblovej siete, tento komponent bude jej základom. Nezáleží na tom, či pôjde o sieť domácu alebo zložitú štrukturovanú kabeláž v dátovom centre. Plus samozrejme, všetko medzi tým, ako napríklad:

 

  • kancelárie,
  • verejné budovy,
  • telekomunikačné siete,
  • priemyselné aplikácie.

 

Aj preto je veľmi dôležité vedieť, z akých typov sieťových káblov môžete vyberať a ktorý sa kde používa. 

 

Ethernet/LAN/sieťové káble

 

Všetky tieto názvy smerujú k jednému jedinému typu káblov. Ide o najbežnejší typ sieťového kábla, ktorý celkom určite nájdete aj vo svojej domácej sieti, ak máte prepojené jednotlivé zaradenia, alebo v práci, kde je kabeláž medzi jednotlivými počítačmi, routrami, tlačiarňami a pod. už o niečo rozsiahlejšia a náročnejšia. Aj sieťový alebo LAN kábel zahrňa však hneď niekoľko typov. Tak napríklad UTP káble tvoria základ sieťovej kabeláže v domoch, bytoch a menších office-och. O niečo lepšiu ochranu pred rušením ponúkajú chránené FTP a STP káble, preto sú nimi zosieťované zariadenia v komerčných a verejných priestoroch.

Aký kábel vybrať na internet? 

S vývojom internetu a pokročilou rýchlosťou prenosu dát sa vyvíjali aj typy káblov a to konkrétne pod názvami kategórií Cat5, Cat6, Cat7 alebo Cat8. Rozdiel medzi nimi je najmä v prenosovej rýchlosti a šírke pásma, akú daná kategória kábla podporuje. Pre domáce internetové siete sa používa lacnejšia kategória Cat5 s 100 Mbps v 100 MHz šírke pásma. Kto však hľadí o krok vpred, vyberie si skôr o niečo drahší kábel, avšak s možnosťou “upgradu”, keď nastane možnosť zadovážiť si rýchlejší internet. Príkladom je Cat5E alebo Cat6 s prenosovou rýchlosťou dát 1 Gb/s. Medzi najlepšie patria aktuálne Cat7 a Cat8, ktorých nevýhodou je vysoká cena a taktiež tuhosť, ktorá negatívne ovplyvňuje samotnú inštaláciu.  

 

MURAT TIP: Zorientovať sa v jednotlivých typoch sieťových káblov môže dať niekedy zabrať, najmä, ak sa v nich natoľko nevyznáte. Všetky potrebné skratky a označenia sme zhrnuli v článku v našom blogu, v ktorom nájdete rozdiely medzi ethernet káblami. 

Optické káble pre moderné siete sú už súčasnosť

Medzi najrevolučnejšie možnosti sieťových a internetových káblov patria aktuálne takzvané optické káble. Od klasických káblov cez bezdrôtové pripojenie až po modernú optiku, presne tam smeruje aktuálne snaha nielen dôležitých informačných objektov a spoločností, ale taktiež samotných domácností. Prečo? Optika, alebo optický internet. totiž ponúka možnosti v rýchlosti, o akej sme pred rokmi mohli len snívať. Optickými káblami si razia cestu svetelné impulzy prenášajúce dáta obrovskou rýchlosťou a dokonca aj na vzdialenejšie miesta. 

 

Aj v prípade optických káblov rozlišujeme niekoľko typov. Jednorežimový (single mode) alebo viacrežimový optický kábel (multi mode) a plastové optické vlákno (POF). Jednorežimový kábel sa používa najmä v telekomunikáciách. Viacrežimový optický kábel je cenovo dostupnejší a postačí na jednoduchšie aplikácie. Ak však hľadáte kábel na internet podporujúci optiku, ideálnou voľbou je práve POF. Je dostatočne flexibilné a odolné voči ohybu, ideálne pre krátke vzdialenosti. 

Ako zapojiť sieťový kábel?

So zapojením sieťového kábla obvykle nebývajú zásadné problémy a nie je to dokonca ani pre začínajúceho elektrikára žiadna veda. Ak sa tomu však chcete vyhnúť, prípadne si na to radšej netrúfate a chcete ušetriť čas, v ponuke nájdete aj hotové patch káble s dĺžkou od jedného po 25 metrov a viac, ktoré už koncovky na oboch stranách majú. Preto stačí vybrať vhodnú dĺžku kábla a jednoducho prepojiť zvolené zariadenia. Ak si však vyhrniete rukávy, základ je zabezpečiť si všetky potrebné pomôcky a zapojenie klasického ethernetového kábla s konektorom RJ45 zvládnete aj s pomocou tohto postupu.

Komponenty na zapojenie sieťového kábla

Sieťový kábel zapojenie krok za krokom

  1. Pripravte si jeden koniec kábla a opatrne odstráňte obal (vonkajšiu izoláciu) približne vo vzdialenosti 2 – 3 centimetre od okraja. To je časť, na ktorú nasadíte neskôr konektor. Pri rezaní dávate pozor na vnútorné farebné vodiče, aby nedošlo k ich poškodeniu.
     
  2. Po odstránení bužírky vám zostanú štyri páry navzájom skrútených vnútorných vodičov. Je potrebné, aby ste všetky rozplietli a následne čo najviac vyrovnali (aby sa vám ľahko dali vložiť do otvorov v osempinovom konektore).
     
  3. Nie je vôbec jedno, ako farebné vodiče usporiadate. Na to slúžia konkrétne štandardy s názvom T568A a T568B. Rozdiel medzi nimi spočíva v umiestnení oranžového a zeleného páru vodičov do konkrétnych pinov. Či sa rozhodnete pre jeden alebo druhý, po správnom zapojení (oba konce na rovnako) bude kábel fungovať, častejšie sa však používa štandard T568B, napríklad na prepojenie počítača a routra.

    Schéma zapojenia jednotlivých vodičov je nasledovná:

 

Pin 1: Biely/oranžový

Pin 2: Oranžový

Pin 3: Biely/zelený

Pin 4: Modrý

Pin 5: Biely/modrý

Pin 6: Zelený

Pin 7: Biely/hnedý

Pin 8: Hnedý
 

MURAT TIP: V žargóne elektrikárov sa môžete stretnúť s pojmami ako priamy a krížený kábel. Ide v podstate o to, ktorý z dvoch uvedených štandardov sa pri zapojení oboch strán sieťového kábla použil. Ak sú na oboch koncoch rovnako usporiadané vodiče, ide o takzvaný priamy kábel. Ak sú vodiče na koncoch kábla usporiadané odlišne (na jednom konci podľa štandardu T568A a na druhom podľa štandardu T568B), ide o kábel krížený, ktorý využijete napríklad na prepojenie dvoch počítačov navzájom.

  1. Akonáhle v ruke držíte správne usporiadané vodiče, je čas vložiť ich ko konektora. To si môže vyžadovať zo začiatku trochu praxe, ale nie je to nič komplikované. Treba ich zasunúť na doraz. Po dosadení do pinov skontrolujte ešte raz usporiadanie podľa schémy štandardu. Ak všetko sedí, vložte konektor do klieští a pevne zatlačte, aby sa zlisoval.

Hotovo. Postup stačí zopakovať aj pre druhý koniec kábla a kábel otestovať pomocou skúšačky. Ak náhodou niečo nie je v poriadku, pozrite sa, či ste neurobili niektorú z najčastejších chýb, ktoré pri zapojení sieťového kábla niekedy robia aj ostrieľaní elektrikári.

Aké sú najčastejšie chyby pri zapojení sieťového kábla?

Ak zapojíte sieťový kábel nesprávne, ľahko sa môže stať, že prenos dát nebude fungovať tak,ako ste si predstavovali. Môžu nastať výpadky, v dôsledku narušenej stability siete, alebo výrazné obmedzenie rýchlosti. Ako sa vyhnúť týmto nedostatkom? Urobte si malý checklist, či ste náhodou neurobili niektorú z týchto chýb:

 

  1. Vybrali ste nevhodný sieťový kábel bez tienenia a v mieste inštalácie dochádza k výraznému elektromagnetickému rušeniu.
     
  2. Odizolovanie kábla nemá správnu dĺžku. Príliš krátke môže spôsobiť, že vodiče nedoliehajú do pinov na doraz a príliš dlhé zase k odhalenej časti vodičov, čo môže viesť k rýchlemu poškodeniu.
     
  3. Vodiče boli z nepozornosti alebo jednoduchého omylu usporiadané nesprávne.
     
  4. Rozpletené a správne usporiadané vodiče neboli do konektora RJ-45 zasunuté dostatočne a tak sa prerušuje kontakt.
     
  5. Konektor v krimpovacích kliešťoch nebol dostatočne pevne zalisovaný alebo sú lisovacie kliešte nekvalitné.
     
  6. Kábel bol pri inštalácii poškodený, napríklad prílišným skrúcaním a ohýbaním. Stáva sa to napríklad pri použití plochého kábla, ktorý nemá až takú vôľu a je možné ohýbať ho len cez široké plochy.

Podarilo sa vám zapojiť sieťový kábel podľa tohto postupu bezproblémovo? Alebo ste si práve overili, že to robíte presne tak, ako by sa malo a vďaka tomu fungujú vaše elektroinštalácie ako hodinky? V tom prípade klobúk dolu. Všetok potrebný elektroinštalačný materiál, vrátane sieťových káblov a všetkých pomôcok, ktoré na ich zapojenie potrebujete, nájdete vždy za výhodné ceny na www.murat.sk 

CTA: VYBRAŤ SIEŤOVÝ KÁBEL




 

ZDROJE:

https://www.data-connect.com/fiber_tutorial.htm

https://www.digitaltrends.com/computing/different-types-of-ethernet-cables-explained/




 

Rýchle doručenie
v rámci celého Slovenska
Viac než 10 000
položiek skladom
Nová B2B zóna
pre partnerov
Už viac ako
28 rokov na trhu