Chráničky na káble: Ako vybrať správnu a tipy, ako vkladať kábel do chráničky?

Chráničky na káble: Ako vybrať správnu a tipy, ako vkladať kábel do chráničky?

Chráničky na káble sú v prípade niektorých elektroinštalácií nevyhnutné, v prípade iných je ich význam diskutabilný. Ak sa vám často stáva, že si nie ste istý akú chráničku na káble použiť a či vôbec, odpoveď ...
Káble a vodiče
22.07.2024 14:22:52

Chráničky na káble sú v prípade niektorých elektroinštalácií nevyhnutné, v prípade iných je ich význam diskutabilný. Ak sa vám často stáva, že si nie ste istý akú chráničku na káble použiť a či vôbec, odpoveď nájdete v tomto článku. Zhrnuli sme v ňom všetky dôležité informácie, ktoré by vám mohli používanie chráničiek uľahčiť.

 

OBSAH ČLÁNKU

 

  1. Aký význam má chránička na káble?
  2. Kedy je použitie chráničky na káble nevyhnutné a kedy je, naopak, zbytočná?
  3. Aké typy chráničiek na káble máte na výber?
  4. Ako vybrať vhodnú chráničku na kábel? 
  5. Ako vložiť kábel do chráničky?


 

Čo je chránička na kábel a aký má význam? 

 

Chránička na kábel slúži na zabezpečenie káblov a ich ochranu pred mechanickým poškodením alebo inými vplyvmi okolia a prostredia, v ktorom je elektroinštalácia vedená. Preto sú chráničky káblov navrhnuté  a vyrobené tak, aby umožnili v prvom rade bezpečné a spoľahlivé vedenie elektrických rozvodov v miestach, kde je to potrebné.

 

Aké výhody má použitie chráničky na káble? 


Výhodou uloženia kábla do chráničky je aj to, že sú káble chránené pred poškodením, ktoré môže spôsobiť poruchu celej siete alebo rozvodov. A napokon, hoci to nepatrí k hlavnej úlohe chráničky káblov, ak pracujete s elektrikou viete, že vďaka chráničke sú inštalovanie a údržba elektrických rozvodov jednoduchšie, rýchlejšie a efektívnejšie

 

Podčiarknuté – zrátané, chráničky na káble sú v niektorých elektroinštaláciách naozaj nevyhnutným prvkom. Ich hlavnou úlohou je ochrana káblov pred mechanickým poškodením, vlhkosťou, chemickými látkami, UV žiarením alebo extrémnymi teplotami. A navyše platí, že správny výber chráničky zabezpečuje nielen dlhú životnosť káblov, ale aj bezpečnosť celého elektroinštalačného systému. Kto by, napokon, chcel riskovať úraz elektrickým prúdom, vyradenie celej elektroinštalácie alebo okruhu či dokonca požiar?

 

Kedy použiť chráničku na kábel a kedy nie je potrebná?

 

Univerzálna odpoveď znie – to závisí od situácie a, samozrejme, charakteru elektroinštalácie. Od kábla, ktorý používate a prostredia, do ktorého kábel ukladáte. Napokon nesmieme zabudnúť, že v prípade presne stanovených druhov je potrebné postupovať podľa noriem a nariadení. 

 

Chráničky káblov v obytných a verejných budovách 

 

Kým vo väčšine prípadov pri obytných alebo priemyselných inštaláciách elektrikári chráničky na káble používajú, často sa stáva, najmä pri rekonštrukciách, ktoré sú vykonávané svojpomocne, že sa na chráničku kábla zabudne. Nie vždy je však jej použitie pravidlom. Podľa známeho výrobcu elektroinštalačného materiálu napríklad platí, že bežné CYKY káble môžete pokojne natiahnuť priamo pod omietku, avšak spozornieť by ste mali u slaboprúdových káblov k PC alebo TV, ktoré by do chráničky už mali ísť. Platí to aj v prípade, ak ukladáte káble do zeme, ktoré sú v blízkosti podlahového vykurovania a podobne.

 

V skratke zhrnieme typy káblov, ktoré pri ukladaní pod omietku rozhodne do chráničky patria:


 

  • káble z počítačovej siete alebo kamerového systému (FTP káble, STP káble, UTP káble alebo iné sieťové káble),
     
  • koaxiálny kábel privádzajúci televízny signál,

 

 

  • káble na silnoprúd typu CYSY alebo CGSG.

 

Pýtate sa prečo vlastne? Dôvod je ten, že všetky vymenované typy káblov postrádajú účinnú izoláciu, ktorá by ich ochraňovala pred procesmi chemického chrakteru, ktoré v omietkach, hoci to na pohľad nevidíme, prebiehajú.

 

MURAT TIP: Je veľmi prezrievavé použiť chráničky na káble aj v prípade nových elektroinštalácí (použitie často odporúča alebo upravuje priamo projektová dokumentácia) alebo pokojne aj pri rekonštrukcii, kde to vyslovene požadované nie je. Výhodu je, že v prípade potreby výmeny kábla stačí starý vymeniť za nový prevlečením kábla v chráničke pomocou preťahovacieho pera a nie je potrebné zdĺhavé vysekávanie v omietke či inom povrchu. Pri takejto výmene je však potrebné dávať pozor, aby sa nový kábel nepoškodil napríklad pri prílišnom ohýbaní sa.

 

Chráničky káblov v exteriéri, v priemysle alebo na stavenisku 


Použitie chráničiek na káble je v prípade exteriérových elektroinštalácií nevyhnutnosťou. Aj keď si možno poviete, že mechanické poškodenie kábla napríklad pôsobením ťažkej techniky u vás v záhrade nehrozí, do hry vstupujú iné faktory. Plášť kábla je totiž vystavený vonkajším vplyvom. Slnečné a UV žiarenie, vysoké teploty alebo pôsobenie látok, ktoré štruktúru a ochranu kábla neustále narúšajú jednoducho najlepšie zvládnete práve pomocou chráničky na káble. Elektroinštaláciu ochráni napríklad aj pred hlodavcami, ktorí taktiež dokážu spôsobiť nemalé škody a odstávku od elektrického prúdu, ktorá nemusí padnúť práve vhod.

 

V prípade elektrických rozvodov na staveniskách alebo priamo v priemysle či výrobných halách, kde sa predpokladá pohyb ťažkej techniky alebo strojov, je chránička na káble základným kameňom každej elektroinštalácie.

 

Typy chráničiek na kábel. Na čo si dať pri ich výbere pozor? 

 

Plastové chráničky na káble 

 

Plastové chráničky káblov rozlišujeme podľa viacerých parametrov, avšak to najzákladnejšie rozdelenie je na ohybné a neohybné, teda pevné chráničky z plastu. 

 

Ohybná plastová chránička je presne tá (väčšinou) sivá vrúbkovaná rúra, ktorú je možné kúpiť na metre. Elektrikári ju nazývajú aj “husí krk”. Pri výbere takejto plastovej chráničky je potrebné zvážiť jej mechanickú odolnosť, ktorá môže byť:

 

  • nízka (vhodná do stien, stropov alebo pod omietku), 

 

  • stredná (vhodná na všetky vyššie menované a zároveň aj do zeme, od 750 N / 5 cm aj do betónu),

 

  • vysoká (chráničky vhodné na zaliatie do betónu).

 

Tento parameter sa udáva v pomocou jednotky Newton na plochu uvedenú v centimetroch. Okrem toho zohráva dôležitú rolu odolnosť voči vplyvom ako je napríklad UV žiarenie alebo teplotné rozmedzie, v rámci ktorého poskytuje chránička káblom potrebnú ochranu. V prípade plastových chráničiek ide o maximálne hodnoty približne 90 °C, ak ide o inštaláciu, kde predpokladáte teplotu vyššiu, odporúčame siahnuť po inom type chráničky.

 

Ďalšou dôležitou veličinou, ktorú pri výbere plastovej chráničky musíte zvážiť, je jej priemer, teda informácia o tom, koľko káblov sa do chráničky zmestí. Skúsení elektriári vedia, že dostatočná rezerva nikdy nie je zbytočná. Ľahko sa totiž môže stať, že do chráničky budete chcieť časom pridať ešte nejaký kábel. Okrem toho platí, že pre bezproblémové preťahovanie káblov cez chráničku je potrebný dostatočný priestor. Vybrať si tak môžete tenšie chráničky na kábel 20 mm alebo hrubšiu chráničku na káble 100 mm

 

MURAT TIP: Pozor, výrobcovia a predajcovia uvádzajú vonkajší priemer chráničky. Ak by ste si chceli vypočítať vhodný priemer chráničky podľa priemeru káblov, je potrebné túto informáciu zohľadniť a rezervu ešte navýšiť. Ako príklad uvedieme, že do plastová chránička s priemerom 20 mm je vhodná pre 1 kábel CYKY 3 x 2,5, chránička s priemerom 32 mm pojme až tri zásuvkové káble (CYKY 3 x 2,5) a do chráničky s priemerom 40 mm môžete takýchto káblov vložiť dokonca až 5.

 

Pevné chráničky na káble (plastové/kovové) 

 

Alternatívou k ohybným chráničkám sú pevné chráničky na káble. Tie môžu byť vyrobené z plastu alebo z odolnejšieho kovu. Používajú sa v náročnejších prostrediach, kde je zvýšené riziko mechanického poškodenia káblov alebo napríklad zvýšená teplota. Samozrejme, výber takejto chráničky je potrebné prispôsobiť pevnému uloženiu káblov. Výhodou však je vyššia odolnosť (mechanická, teplotná a napríklad aj antikorózna) a teda aj zvýšené zabezpečenie kábla. 

 

MURAT TIP: Ak hľadáte naozaj odolnú chráničku na káble, príkladom je pozinkovaná pevná chránička, ktorá odolá mechanickej záťaži 1250 N / 5 cm a teplotnému rozsahu – 60 °C až + 250 °C. 

 

Tieto typy chráničiek na káble sa spájajú pomocou zúženého hrdla a v prípade kovových alebo pozinkovaných sa stretnete so závitom. Dostanete ich kúpiť už v hotovej dĺžke (napríklad 3 metre) a pri výbere taktiež myslite na ich dostatočný priemer s rezervou. 

 

Chráničky na kábel do zeme

 

Samostatnú kapitolu tvorí chránička na káble do zeme. Sú charakteristické väčším priemerom a dvojstenným (dvojplášťovým) prevedením pre vyššiu mechanickú odolnosť. Hladká vnútorná stena umožňuje jednoduchšiu inštaláciu kábla, chráničky sú mrazuvzdorné  apodľa výberu aj odolné voči ohňu. Chráničky do zeme môžu byť ohybné alebo pevné, výber závisí od charakteru inštalácie. Aj v tomto prípade platí, že je potrebné orientovať sa vnútorným priemerom chráničky, pre dostatočnú kapacitu zvolených káblov. 

 

MURAT TIP: Podrobnejšie parametre k výrobe chráničiek na káble nájdete v norme STN EN 61386-24, ktorá rieši na systémy elektroinštalačných rúrok zakopaných v zemi. 

 

Tipy, ako prestrčiť kábel cez chráničku 

 

Najvhodnejším riešením je takzvané preťahovacie pero. Je nepostrádateľným pomocníkom každého majstra. 

 

Ak ho však nemáte, existuje niekoľko overených trikov, ktoré používajú elektrikári už roky. Dôležité je zabezpečiť začiatok kábla tak, aby sa v chráničke nezadrhával. Ak sa to však stále niekde zasekáva, túto časť za vás elegantne vyrieši pevná niť alebo nylon a polystyrénová gulička s priemerom menším ako má chránička. Ako na to? 

 

Guličku z polystyrénu alebo iného ľahkého materiálu pevne obmotajte niťou/nylonom a vložte do jedného konca chráničky (dĺžka nite musí byť minimálne taká, ako dĺžka chráničky. Druhý konec nite nechajte na návine alebo upevnite. Na rad prichádza vysávač. Vložte jeho trubicu k druhému koncu chráničky a vysávač prirodzene vtiahne guličku do chráničky. Pozor, ak je hadica vysávača širšia ako gulička, použite nejakú sieťku na jej zachytenie. Posledný krok je logický – zaviazať kábel jeden koniec nite a opatrne ho chráničkou pretiahnuť. 

 

Dobrá rada na záver znie, nezabudnite na všetky potrebné doplnky k chráničkám na káble, ako sú napríklad spojky, kolená, príchytky a podobne. Všetko potrebné, spolu so širokou ponukou chráničiek za výhodnú cenu, nájdete u nás, v MURAT-e.

 

VYBRAŤ CHRÁNIČKY NA KÁBLE

 

Rýchle doručenie
v rámci celého Slovenska
Viac než 10 000
položiek skladom
Nová B2B zóna
pre partnerov
Už viac ako
28 rokov na trhu