Cyky káble: Aké majú označenie a ktoré kedy použiť?

Cyky káble: Aké majú označenie a ktoré kedy použiť?

  CYKY káble sú základným prvkom každej elektroinštalácie. Či už sa jedná o priemyselné alebo bežné domáce inštalácie, výber správneho typu kábla je kľúčový pre bezpečnosť a efektivitu elektrických rozvodov. ...
Káble a vodiče
30.05.2024 13:15:09

 

CYKY káble sú základným prvkom každej elektroinštalácie. Či už sa jedná o priemyselné alebo bežné domáce inštalácie, výber správneho typu kábla je kľúčový pre bezpečnosť a efektivitu elektrických rozvodov. Zároveň ním predchádzame nebezpečným situáciám, ako sú požiare a elektrické skraty, ktoré môžu vzniknúť práve v dôsledku výberu nevhodného alebo poddimenzovaného kábla. V článku sme preto zhrnuli informácie o tom, kde sa CYKY káble používajú, podľa čoho zvoliť správny typ CYKY kábla a taktiež dôležité informácie o ich označení.

 

OBSAH ČLÁNKU:

 

  1. Čo je CYKY kábel a aké má vlastnosti?

1.1 Z čoho sa skladá CYKY kábel?
1.2 Aké vlastnosti majú CYKY káble?

  1. Aké označenie majú CYKY káble?
  2. Na aké inštalácie sa CYKY káble používajú a ako vybrať správny?
    3.1. CYKY verzus CYKYLo – ktorý kedy použiť?
    3.2. Ktorý CYKY kábel použiť na zásuvky?

 

Čo je CYKY kábel a aké má vlastnosti? 

 

CYKY kábel je druh elektrického kábla, ktorý sa vyznačuje pevnou konštrukciou a zároveň značnou odolnosťou pred exteriérovými vplyvmi. Práve preto sú CYKY káble vhodné do širokého spektra elektroinštalácií, vrátane tých exteriérových. Je dôležité podotknúť, že ide o kábel vhodný pre pevné uloženie, a teda by sa ním nemalo pohybovať. Samozrejme, určitá pružnosť sa vďaka možnosti tvarovania vodičov umožňuje, ak však CYKY káble porovnáme s prívodnými káblami od elektrických zariadení, rozhodne to nie je to isté. 

 

MURAT TIP: Alternatívou CYKY kábla pre pohyblivé uloženie, ktoré môžete využiť napríklad pri dočasných elektroinštaláciách (ručné náradie, stroje, stavby a pod), je kábel s gumovým plášťom s označením CGTG, ktorý je dostatočne odolný. Tento kábel nájdete aj pod označením H05RR-F alebo H07RR-F. 

 

Z čoho sa skladá CYKY kábel?

 

CYKY káble sú zložené z pevných medených vodičov s určitým prierezom (pozor, nejde o priemer, ale o obsah plochy v priereze kábla, ktorý sa udáva v mm2). Vodiče majú svoje vlastné označenie, príkladom je takzvaná fáza, nulák (neutrálny vodič) alebo uzemnenie pomocou ochranného vodiča. 

 

Medené vodiče majú svoju vlastnú izoláciu a sú uložené vo výplňovej gume. Celý tento objem obaľuje PVC izolácia, ktorú rozoznáte podľa charakteristickej čiernej farby.

 

Aké vlastnosti majú CYKY káble?

 

CYKY káble sa vďaka svojim konštrukčným a technickým vlastnostiam používajú v širokom spektre inštalácií. Príkladom sú bežné domové rozvody. Ak teda premýšľate nad tým, aký kábel použiť na osadenie zásuvky, siahnite po CYKY kábloch. Sú totiž schopné bezpečne prenášať elektrický prúd a taktiež odolávať elektrickým skratom. Vďaka gumovej výplni okolo medených vodičov a PVC plášťu, sú CYKY káble odolné aj proti mechanickému poškodeniu

 

Čierna plášťová izolácia navyše poskytuje potrebnú odolnosť aj voči mnohým druhom chemikálií, olejom a iným agresívnym látkam, čo opäť rozširuje možnosti použitia kábla. Rovnako to prináša výhodu aj možnosti použitia v exteriéri, kde sú káble vystavené rôznym vonkajším vplyvom. S tým súvisí aj ich tepelná odolnosť, ktorá dokáže kábel ochrániť aj pri poškodeniam, ktoré by mohli viesť k poruche alebo požiaru. A síce platí, že sú CYKY káble určené pre pevné uloženie, určitá mieru flexibility je pri ich pokládke povolená. Pri tvarovaní určuje jej mieru takzvaný minimálny polomer ohybu. 

 

MURAT TIP: Pri kábli CYKY 3×2,5 je polomer ohybu 54 milimetrov. V prípade, ak by sa tento polomer narušil, môže dôjsť k nalomeniu a poškodeniu medených vodičov vo vnútri kábla. 

 

Aké označenie majú CYKY káble? 

 

Pre označovanie káblov platí v súčasnosti norma STN 34 7411. Kým do roka 2006 platila norma STN 33 0165, nové označenie káblov pre jednotlivé druhy vyzerá napríklad nasledovne:

 

CYKY 2Dx1,5 nahradil CYKY-O 2x1,5, CYKY 3Ax4 nahradil CYKY-O 3x4, CYKY 3Cx4 nahradil CYKY-J 3x4 a podobne.

 

V rámci nového označenia platí, že skratka CYKY označuje typ kábla, písmenko za ním typ vodiča (napríklad J), prvá číslica počet vodičov a číslo za znakom “x” prierez vodičov.  

 

Okrem toho do platnosti v súvislosti s CYKY káblami vstúpila s účinnosťou od roku 2016 norma STN 34 7413. Jej cieľom je zabezpečiť, aby boli na trhu dostupné len také výrobky, ktoré spĺňajú všetky potrebné kvalitatívne a technické požiadavky v rámci garancie funkčnosti a bezpečnosti. Čo všetko je obsahom normy, ktorá zahŕňa káble kruhového prierezu s označením CYKY aj ploché káble s označením CYKYLo, s medeným plným jadrom a PVC izoláciou?

 

  • správna konštrukcia bežných káblov na elektroinštalácie (rozmery medených vodičov, hrúbky PVC plášťa, mechanických a funkčných vlastností)

 

 

 

Na aké inštalácie sa používajú CYKY káble? 

 

CYKY káble majú vďaka svojim vyššie uvedeným vlastnostiam naozaj široké uplatnenie v rámci rôznych elektroinštalácií. Najčastejším príkladom sú obytné, administratívne aj neobytné budovy (sklady, obchody a pod.), kde sa CYKY káble používajú na zásuvky alebo osvetlenie. Keďže ide o statické pevné umiestnenie, ktoré si vyžaduje dostatočnú odolnosť a najmä bezpečnosť, CYKY kábel je vždy vhodnou voľbou. 

Okrem klasického muriva ich možno osadiť aj do iných materiálov, ako je napríklad drevo alebo ich môžete osadiť v chráničke na pevné káble priamo do zeme. Vďaka medeným vodičom, ktoré nahradili tie hliníkové, nedochádza k zahrievaniu kontaktu a následne potenciálnemu riziku požiaru. 

Konkrétny výber jednotlivých typov CYKY káblov už závisí podľa konkrétnych podmienok obvodu alebo inštalácie. Pomocou CYKY káblov bez problémov zapojíte aj exteriérové prvky ako vonkajšie osvetlenie alebo iné zariadenia.

MURAT TIP: CYKY káble sa používajú ako silové káble do 1 kV. Ak si nie ste istí, ktorý kábel kedy použiť, pre získanie prehľadu a orientáciu v typoch káblov vám pomôže naša prevodná tabuľka káblov a vodičov. Silové káble nad 1 kV nájdete v prípade potreby v tejto kategórii.

CYKY verzus CYKYLo – ktorý kábel kedy použiť?

Rozdiel medzi klasickým CYKY káblom a CYKYLo káblom je v ich tvare. Kým je ten prvý guľatý, druhý – CYKYLo je plochý kábel na pevné osadenie. To znamená v prvom rade menej práce pri zdĺhavom drážkovaní do steny alebo muriva. CYKYLo káble sa preto používajú napríklad pri renováciách elektrorozvodov alebo v rámci inštalácií do podlahových a prechodových líšt, prípadne taktiež ako kábel do zásuvky. Plochý tvar v hrúbke ušetrí takmer polovicu priestoru a to už je čo povedať, najmä keď si predstavíte to množstvo ušetrenej roboty s vysekávaním. Samozrejme, je potrebné rátať s jeho o niečo väčšou šírkou.

 

CYKYLo káble majú však svoje nevýhody ,ktoré je potrebné pred použitím zvážiť. V prvom rade ide o tenšiu izoláciu plášťa a teda menšiu odolnosť voči vyššie uvedeným vplyvom (mechanické, tepelné) a taktiež menšiu pružnosť. Často sa totiž stáva, že pri preťahovaní kábla na určité miesto dochádza k porušeniu PVC plášťa a riziko skratu a následného požiaru je teda väčšie. Ak sa rozhodujete, či použiť CYKY alebo CYKYLo kábel, odporúčame zvážiť všetky tieto okolnosti.

 

CYKY-J 3x2,5 mm2 – najpoužívanejší kábel na zásuvky

 

CYKY kábel s troma medenými vodičmi o priereze 2,5 mm s označením CYKY-J 3x2,5 sa najčastejšie používa na zásuvky (označenie J znamená ochranný vodič). Alternatívou je plochý zásuvkový kábel CYKYLo 3x2,5, ktorého cena je však o niečo vyššia. Na zapojenie zásuvky môžete vybrať aj iný kábel, s menším prierezom, minimálne však 1,5 mm2. Príkladom je CYKY-J 3x1,5, ten sa však väčšmi využíva skôr na inštaláciu osvetlenia.

 

MURAT TIP: Ak vyberiete ako zásuvkový kábel vodič s menším prierezom, nezabudnite tomu prispôsobiť aj istič. Namiesto ističa s 16 A menovitým prúdom použite 10 A istič

 

Podarilo sa vám zorientovať v označení CYKY káblov a získať informácie, ktoré vám budú nápomocné pri renovácii alebo napríklad pri inštalácii zásuvky? Veríme, že áno. Veľké množstvo kvalitných CYKY káblov od overených výrobcov nájdete v našej ponuke.


ZOBRAZIŤ PONUKU CYKY KÁBLOV

 

Rýchle doručenie
v rámci celého Slovenska
Viac než 10 000
položiek skladom
Nová B2B zóna
pre partnerov
Už viac ako
28 rokov na trhu