Kovové žľaby na káble. Podľa čoho vybrať vhodný?

Kovové žľaby na káble. Podľa čoho vybrať vhodný?

Pri elektroinštalácii je dôležité venovať pozornosť každému detailu, ktorý zabezpečuje jej bezpečnosť a funkčnosť. Medzi takéto prvky určite patria káblové žľaby. Na prvý pohľad nenápadne, no v rámci efektivity nepostrádateľné. Každý ...
Elektroinštalácia
19.07.2024 07:53:58

Pri elektroinštalácii je dôležité venovať pozornosť každému detailu, ktorý zabezpečuje jej bezpečnosť a funkčnosť. Medzi takéto prvky určite patria káblové žľaby. Na prvý pohľad nenápadne, no v rámci efektivity nepostrádateľné. Každý skúsený elektrikár vie, že kovové žľaby slúžia nielen ako ochrana pre káble pred mechanickým poškodením, ale zároveň prispievajú k lepšej organizácii káblov.

Ako však vybrať vhodný kovový žľab podľa parametrov inštalácie?
Poradíme vám.

V tomto článku sa dozviete

 

  • viac o výhodách kovových žľabov, 
  • aké typy káblových žľabov (nielen kovových) máte na výber,
  • rady, ako vybrať ten najvhodnejší žľab pre konkrétne potreby.

 

Aké výhody majú kovové žľaby?

 

Ak niekedy stojíte pred otázkou, či káblový žľab do elektroinštalácie použiť alebo nie, možno vám pomôže pri rozhodovaní sa zváženie ich najväčších výhod. Práve tie totiž dokážu zlepšiť celkovú efektivitu obvodu a hoci to tak možno na prvý pohľad nevyzerá, uľahčiť opravy, revízie a celkovú manipuláciu s káblami v budúcnosti. AKé benefity so sebou prináša aplikácia kovových káblov? 

 

Kovové žľaby chránia káble pred mechanickým poškodením 

Kovové káblové žľaby predstavujú ideálne riešenie pre ochranu káblov v prostrediach s vysokou mechanickou záťažou, ako sú výrobné haly alebo skladovacie priestory. Ich odolné telo zaručuje, že káble zostanú chránené aj pri náhodnom náraze alebo v prípade iných vplyvov, čím sa predlžuje životnosť celkovej elektrickej inštalácie a minimalizuje riziko poškodenia. 

Pre aplikácie na stavbách alebo v priemyselných parkoch, kde je potrebná vysoká odolnosť, sú kovové žľaby doslova nevyhnutné. Ich robustnosť a odolnosť zabezpečujú, že káblová infraštruktúra zostane chránená a funkčná bez ohľadu na náročné vonkajšie podmienky.

MURAT TIP: Potrebujete zabezpečiť káble pred mechanickým poškodením v nadmieru exponovaných oblastiach? Odporúčame zvoliť takzvané plné káblové žľaby, ktoré poskytujú maximálnu mechanickú ochranu.

Ak chcete mať v kabeláži prehľad, kovové žľaby sú ideálne riešenie

 

Kovové káblové žľaby hrajú kľúčovú rolu v organizácii káblov, čím prispievajú k čistej a prehľadnej inštalácii. Napokon, asi to poznáte. Najmä vo chvíľach, kedy sa potrebujete dostať ku konkrétnemu káblu, no v spleti tých ostatných ho nedokážete nájsť. Práve v prostrediach, kde je dôležitá systematická organizácia, ako sú kancelárie, administratívne budovy, dátové centrá alebo výrobné linky, ponúkajú kovové žľaby ideálne riešenie.

Umožňujú efektívne rozdelenie a vedenie rôznych druhov káblov, znižujú riziko zamotania a poškodenia a zjednodušujú prístup pre budúce úpravy, potrebné opravy alebo rozšírenie kabeláže. V skratke povedané, organizovaný systém káblov zvyšuje celkovú efektivitu a bezpečnosť elektroinštalácie.

 

Žľaby chránia káble pred rizikom požiaru

V priestoroch s vyšším rizikom vzniku požiaru, ako sú chemické laboratóriá alebo sklady s horľavým tovarom, kovové žľaby poskytujú jednu z foriem ochrany káblov pred požiarom. V prípade výberu tých správnych ich schopnosť odolať vysokým teplotám znamená, že pri požiari dokážu udržať integritu káblov, čo môže byť rozhodujúce pre zachovanie funkčnosti množstva obvodov, napríklad aj v tej chvíli kľúčových bezpečnostných a hasiacich systémov.

Pre minimálne rušenie signálu použite kovový žľab

V prostrediach, kde je nevyhnutné chrániť zariadenia pred elektromagnetickým rušením, napríklad v dátových centrách alebo nemocniciach s citlivým medicínskym vybavením, poskytujú kovové žľaby nepostrádateľnú ochranu. Ich schopnosť zabraňovať prenosu rušivých signálov chráni zariadenia a zabezpečuje ich spoľahlivú prevádzku aj v prípade hrozby.

 

Druhy káblových žľabov. Z čoho máte na výber? 

 

Pri výbere toho najvhodnejšieho káblového žľabu odporúčame zamerať sa na materiál, z ktorého je vyrobený. Z čoho sa najčastejšie káblové žľaby vyrábajú a aké výhody majú jednotlivé materiály? 

 

Plastové elektrožľaby

 

Káblové žľaby z PVC alebo inak povedané plastové žľaby sú z hľadiska hmotnosti ľahké, jednoducho sa inštalujú a sú vhodné pre vnútorné použitie v rámci elektroinštalácií, kde nie je vyžadovaná vysoká mechanická odolnosť. Ich výhodou je, že aj bez špeciálnej povrchovej úpravy ponúkajú veľmi dobrú odolnosť voči chemikáliám a korózii. Nevýhodou môže byť práve nižšia odolnosť voči mechanickému opotrebeniu a preto nemôžu byť použité v exponovaných miestach. 

 

Kovové káblové žľaby

 

Výrazne vyššiu pevnosť, než plastové žľaby na káble, prinášajú tie kovové. Napríklad z nerezu, hliníka, ocele, zinkochromátu alebo klasické plechové žľaby na káble. Sú robustné a dostatočne odolné voči vysokému zaťaženiu a poskytujú vysokú ochranu káblov. Dokonca môžu byť povrchovo ošetrené pre zvýšenú odolnosť voči korózii. Okrem potrebnej organizácie a bezpečnosti káblov v rámci elektroinštalácie platí, že sú kovové žľaby ideálne pre extrémne podmienky s vyššími požiadavkami na ochranu pred potenciálnym vznikom požiaru. 

 

V prípade kovových žľabov na káble však poznáme ešte niekoľko druhov, v rámci ktorých bude potrebné si zvoliť tie správne. Hovoríme najmä o konštrukčných vlastnostiach, ktoré výrazne odrážajú použiteľnosť kovového žľabu v danej elektroinštalácii. Ktoré sú to?

 

Drôtené káblové žľaby

 

Drôtené káblové žľaby sú vynikajúcou voľbou pre elektroinštalácie, kde je potrebné zachovať dostatok priestoru pre kontakt s káblami a jednoduchý prístup pre údržbu alebo revíziu. S ich otvorenou štruktúrou sú ideálne pre dátové centrá alebo serverovne, kde môže predstavovať problém napríklad prehrievanie káblov. Vďaka bezproblémovej prehľadnosti umožňujú rýchlu identifikáciu hľadaného kábla a riešenie problémov bez potreby zdĺhavej demontáže celej inštalácie alebo jej značnej časti. V prostrediach, kde  sa často kabeláž mení alebo rozširuje, poskytujú drôtené káblové žľaby potrebnú flexibilitu a prístup, spolu s prehľadnou organizáciou káblov.

Rebríkové káblové žľaby

 

Rebríkové káblové žľaby (takzvané káblové rebríky) vynikajú vysokou nosnosťou a robustnosťou, čo ich robí skvelou voľbou pre priemyselné aplikácie, rozsiahle elektroinštalácie a miesta, kde je potrebné viesť ťažké káble, prípadne veľké množstvo káblov. Príkladom sú náročné výrobné linky alebo rozvodné stanice. Dômyselná rebríková konštrukcia umožňuje efektívne rozloženie káblov a zabezpečuje dostatočné prúdenie vzduchu, čo predchádza prehrievaniu káblov. Ak potrebujete žľab na káble s vysokou odolnosťou voči mechanickému zaťaženiu, túto voľbu neoľutujte. Malá rada – pri montáži káblových rebríkov je dôležité zvážiť správne upevnenie, aby žľaby zvládli plánované zaťaženie bez deformácie.

Plné káblové žľaby

 

Posledným variantom sú plné káblové žľaby, ktorých hlavná výhoda je ochrana pred neželanými časticami alebo prípadným vniknutím tekutiny. Poskytujú tak zvýšenú ochranu pre káble pred vonkajšími vplyvmi, ako sú prach, vlhkosť a taktiež mechanické poškodenie. Práve z toho dôvodu sp plné káblové žľaby ideálne pre elektroinštalácie, kde je potrebná vysoká úroveň ochrany, napríklad v chemických závodoch, laboratóriách alebo v oblastiach s vysokou prašnosťou či znečistením, ako sú dielne, sklady alebo výrobné haly. V niektorých prípadoch zaváži možno aj fakt, že plné žľaby zvyšujú estetiku inštalácie tým, že káble sú úplne skryté. 

 

Na čo sa zamerať pri výbere vhodného káblového žľabu? 

 

Aby bola kabeláž dostatočne chránená a žľaby na káble plnili svoju primárnu funkciu, je potrebné sa zamerať na niekoľko kľúčových faktorov. Možno práve aj vy stojíte pred dilemou, ktorý kovový žľab vybrať, prípadne zvažujete elektrožľaby plastové. Skôr, než siahnete po vybranom žľabe na káble u overeného dodávateľa elektroinštalačného materiálu, zamerajte na tieto detaily.

 

Z čoho je káblový žľab vyrobený?

Ak stojíte pred voľbou materiálu, odporúčame zamerať sa na odolnosť. Samozrejme, do hry vstupuje aj faktor ceny a taktiež špeciálne nároky prostredia (mechanické zaťaženie, odolnosť, riziko požiaru a podobne). Vo všeobecnosti platí, že sú kovové žľaby odolné, zatiaľ čo plastové sú ľahšie a jednoduchšie na manipuláciu.

Aký rozmery má žľab na káble?

Keďže majú kovové žľaby rôzne rozmery, sledujte výšku, šírku a taktiež potrebnú dĺžku žľabu na káble. Kľúčové je zabezpečiť, aby mal žľab mal dostatočnú veľkosť pre všetky káble aj s prípadnou rezervou pre budúce rozšírenie kabeláže.

Zvážte typ, množstvo a priemery káblov

To všetko sú parametre, ktoré hovoria o tom, akú veľkosť káblových žľabov zvoliť. Dobrou radou je preto nechať si dostatočnú rezervu a zvoliť skôr priestrannejší káblový žľab, ak to možnosti elektroinštalácie dovoľujú.

Ako často sa bude kabeláž upravovať?

Pri výbere konštrukčných vlastností zvážte, ako často budete musieť s káblami manipulovať z hľadiska prístupu. Alebo ako ľahko bude možné vykonávať údržbu a prípadné rozšírenie kabeláže. Drôtené a rebríkové žľaby umožňujú ľahší prístup k káblom, než je to v prípade plných kovových žľabov.

Overte si bezpečnostné predpisy a normy

Aj v prípade žľabov na káble platia predpisy a normy, ktoré je potrebné dodržiavať. Uistite sa preto, že žľab spĺňa všetky príslušné bezpečnostné normy a predpisy v rámci konkrétnej elektroinštalácie.

NORMY:

1. STN EN 50085-1 (37 0010): 2006

Elektroinštalačné úložné kanály a elektroinštalačné uzavreté žľaby. Časť 1: Všeobecné požiadavky

2. STN EN 50085-2-1 (37 0010): 2007

Elektroinštalačné úložné kanály a elektroinštalačné uzavreté žľaby. Časť 2-1: Elektroinštalačné úložné kanály a elektroinštalačné uzavreté žľaby určené na montáž na steny a stropy

3. STN EN 50085-2-2 (37 0010): 2009

Elektroinštalačné úložné kanály a elektroinštalačné uzavreté žľaby. Časť 2-2: Osobitné požiadavky na elektroinštalačné úložné kanály a elektroinštalačné uzavreté žľaby určené na montáž pod podlahu


4. STN EN 50085-2-3 (37 0010): 2010

Elektroinštalačné úložné kanály a elektroinštalačné uzavreté žľaby. Časť 2-3: Osobitné požiadavky na elektroinštalačné úložné kanály so štrbinami určené na inštaláciu v skriniach
 

5. STN EN 50085-2-4 (37 0010): 2010

Elektroinštalačné úložné kanály a elektroinštalačné uzavreté žľaby. Časť 2-4: Osobitné požiadavky na prevádzkové nosníky a prevádzkové konzoly 

 

Zdroj: https://www.sez-kes.sk/normy?kategoria=0406.2700

 

Cena kovových žľabov a dostupnosť na sklade

Aj tieto detaily často rozhodujú, ak váhate medzi dvoma či dokonca viacerými typmi káblových žľabov. Zvážte preto celkové náklady vrátane ceny za meter, dostupnosť príslušenstva ku káblovým žľabom a taktiež dodávateľa s dostatkom skladových zásob.

V MURAT-e vám radi odporučíme najvhodnejšie žľaby na káble. Navyše sa môžete spoľahnúť na bohatý výber od overených výrobcov, ktorí dbajú na kvalitu za dostupnú cenu. 

 

KÚPIŤ KOVOVÉ ŽĽABY


 

Rýchle doručenie
v rámci celého Slovenska
Viac než 10 000
položiek skladom
Nová B2B zóna
pre partnerov
Už viac ako
28 rokov na trhu