Ktoré elektrické rozvádzače do domu alebo aký bytový rozvádzač zvoliť?

Ktoré elektrické rozvádzače do domu alebo aký bytový rozvádzač zvoliť?

Elektrické rozvádzače sú nevyhnutné, ak potrebujete sledovať, riadiť a distribuovať tok elektrickej energie v dome, byte alebo dokonca v rámci dočasného umiestnenia, ako je napríklad stavenisko. Ak vás výber elektrického rozvádzača práve čaká, čítajte ...
Elektroinštalácia
05.09.2024 14:14:23

Elektrické rozvádzače sú nevyhnutné, ak potrebujete sledovať, riadiť a distribuovať tok elektrickej energie v dome, byte alebo dokonca v rámci dočasného umiestnenia, ako je napríklad stavenisko. Ak vás výber elektrického rozvádzača práve čaká, čítajte ďalej. V tomto článku sme pre vás zhrnuli všetky najdôležitejšie informácie o elektrických rozvádzačoch, ich rôznych druhoch a taktiež možnostiach, z ktorých si môžete vybrať. 

 

OBSAH ČLÁNKU

 

  1. Čo je elektrický rozvádzač?

  2. Je rozdiel medzi rozvádzačom a rozvodnicou?

  3. Z čoho sa skladá elektrický rozvádzač?

  4. Aký typy elektrických rozvádzačov poznáme?

  5. Ako vybrať elektrický rozvádzač do domu a bytu?

 

Čo je elektrický rozvádzač?

 

Elektrický rozvádzač je nosným prvkom každej elektroinštalácie, kde je potrebné elektrický prúd rozdistribuovať. Bez neho by elektrické rozvody v dome, byte, priemyselnej budove, výrobnej hale alebo akejkoľvek inej budove nemohli fungovať bezpečne. Dokonca, v niektorých prípadoch ani v prípade exteriéru. 

 

Ako funguje elektrický rozvádzač? 

 

Elektrický rozvádzač teda predstavuje akési centrum, ktoré na jednej strane prijíma elektrický prúd z hlavného prívodu a rozdeľuje ho do jednotlivých obvodov a zariadení v budove. Výhodou je nezávislé a taktiež bezpečné fungovanie, keďže má obvykle každý obvod priradený aj svoj samostatný istič.

 

Aké je rozdiel medzi elektrickými rozvádzačmi a rozvodnicami?

 

Elektrické rozvádzače sú často zamieňané s inými pojmami, ako je napríklad rozvodnica, rozvodnicové skrine, prípadne ide o konkrétny typ – elektromerový a poistkový rozvádzač

 

Tu platí, že zariadenie musí spĺňať stanovené normy a predpisy a zhotovuje ho výrobca. S elektromerovým rozvádzačom by navyše mala manipulovať len oprávnená osoba s príslušným vzdelaním alebo osvedčením. Nie je dokonca ani jedno, kde bude elektromerový rozvádzač umiestnený, pretože by k nemu mali mať prístup v prípade odpočtu elektrickej energie alebo prípadnej poruchy osoby mimo vašej domácnosti.

 

Ak sa však vrátime o krok späť, k rozvodnici, môžeme ju označiť ako jednoduchšia verziu rozvádzača. Slúži hlavne na rozvod elektrickej energie v menších obvodoch, ako sú napríklad jednotlivé miestnosti alebo konkrétne zóny v rámci väčších elektroinštalácií. 

 

Rozvodnice a modulárne rozvádzače nájdete bežne v bytoch alebo menších budovách, kde nie je potrebná rozsiahla distribučná sieť. Ich hlavnou úlohou je rozvádzať prúd medzi niekoľko málo obvodov a poskytovať základnú ochranu pred preťažením a skratom. Navyše platí, že k takémuto zariadeniu a jeho obsluhe má prístup bežne aj laik bez potrebného osvedčenia a dokáže v prípade potreby napríklad odstaviť nejaký obvod. Rozvodnice určené na obsluhu osobami bez potrebného oprávnenia (DBO) ďalej upravuje norma STN EN 61439-3: 2012.

Elektrické rozvádzače sú obvykle robustnejšie a majú väčšiu kapacitu, vďaka čomu zvládajú vyššie zaťaženie a väčší počet obvodov. 

MURAT TIP: Ak ste práve prišli na to, že potrebujete vybrať rozvodnicu alebo rozvodovú skrinku, nie elektrický rozvádzač, nemajte obavy. V tomto prípade nájdete všetky potrebné informácie v článku, v ktorom sme sa venovali výberu rozvodnej skrine alebo sa zorientujte v článku Ako vybrať vhodné zásuvkové rozvodnice.

Z čoho sa skladajú elektrické rozvádzače? 

 

Elektrické rozvádzače sa skladajú z množstva komponentov, ktoré je potrebné zvoliť podľa konkrétnej elektroinštalácie, nakoľko majú svoju funkciu. Taktiež sa od nich odvádza kapacita/veľkosť elektrického rozvádzača. Čo všetko môže (a v niektorých prípadoch musí) byť súčasťou elektrického rozvádzača? 

 

Kryt a skrinka rozvádzača

Kryt a skrinka rozvádzača sú vyrobené z odolných materiálov, ako je oceľ alebo plast, a slúžia na ochranu vnútorných komponentov pred mechanickým poškodením, prachom a vlhkosťou. Vonkajšie elektrické rozvádzače sú navyše navrhnuté tak, aby odolali poveternostným podmienkam.

Ističe 

Ističe sú kľúčovými ochrannými prvkami, ktoré chránia obvody pred preťažením a skratmi. V prípade nadmerného prúdu istič automaticky odpojí prívod elektriny, čím predchádza poškodeniu elektroinštalácie a zariadení. Nevyhnutnou súčasťou je aj hlavný istič, ktorý slúži na odpojenie rozvádzača od elektrického prúdu.

Prúdové chrániče

Prúdové chrániče poskytujú dodatočnú ochranu pred úrazom elektrickým prúdom. Sledujú rozdiel medzi prúdom v kábloch a v prípade zistenia nebezpečného rozdielu prúd odpoja. Viac informácií o tom, ako fungujú prúdové chrániče si môžete prečítať v staršom článku v  našom blogu.

Prípojnica

Prípojnica je lišta, nosný prvok pre všetky elektrické rozvody v rozvádzači. Jej úlohou je zabezpečiť nízkoodporový tok energie pre efektívnu prevádzku celej elektroinštalácie.

Merače

Najmä v prípade elektromerových rozvádzačov je nevyhnutnou súčasťou zariadenia merač, vďaka ktorému je možné odsledovať spotrebu elektrickej energie.

Okrem toho môžete v útrobách rozvádzača nájsť poistky, spínače, transformátory, meniče napätia alebo rôzne automatizačné moduly. V prípade elektromerového rozvádzača navyše platí, že sú svorky a ističe pod zablombovaným krytom, aby boli chránené pred neželanou manipuláciou.

MURAT TIP: Ak kupujete elektromerový rozvádzač presvedčte sa, že ste dostali aj vyhlásenie o zhode zariadenia s výrobným číslom a taktiež potvrdenie o kusovej skúške. V opačnom prípade by zariadenie nemuselo byť akceptované distribučnou spoločnosťou alebo prejsť revíziou.

Kam umiestniť elektrický rozvádzač? Vonkajší verzus vnútorný rozvádzač

 

V tomto bode je veľmi dôležité ujasniť si rozdiel v rámci pojmov a zistiť, ktorý typ rozvodného zariadenia máte na mysli. 

 

V prípade, ak sa jedná o modulárnu rozvodnicu/ističovú skrinku v rámci bytu alebo domu, tu platia pravidlá, ako napríklad umiestnenie do ľahko prístupnej miestnosti, s priestorom minimálne 80 centimetrov okolo rozvodnice. Taktiež by sa toto zariadenie nemalo nachádzať na schodisku alebo nedajbože niekde vo vstavanej skrini. Viac detailov upravujú normy pre nízkonapäťové rozvádzače, ako napríklad STN EN IEC 61439-1 a STN EN 61439-3 pre rozvodnice určené na obsluhu laikmi.

Čo však v prípade, ak sa jedná o elektromerový rozvádzač? Ten je, spolu s prípojkovou skrinkou (najčastejšie osadená na stĺpe elektrického vedenia alebo voľne stojaca), súčasťou elektrickej prípojky. Ako sme už uviedli, elektromerový rozvádzač vám vyhotoví spravidla firma, ktorá vám bude elektroinštalácie zabezpečovať, nakoľko je na to potrebné oprávnenie. V rámci rozvádzača vám vybraný dodávateľ elektriny osadí elektromer. Vonkajší elektromerový rozvádzač by mal byť umiestnený tak, aby bol ľahko dostupný pre pracovníka spoločnosti, ktorá bude pravidelne zabezpečovať odpočet spotrebovanej energie.

Aké typy rozvádzačov máte na výber ako vybrať vhodný? 

Rozdelenie elektrických rozvádzačov závisí od viacerých parametrov. V zásade rozlišujeme dva hlavné druhy – nízkonapäťový a vysokonapäťový elektrický rozvádzač, podľa toho, o akú inštaláciu konkrétne ide.

 

Okrem toho poznáme podľa umiestnenia a prevedenia samostatne stojace piliere, s možnosťou upevniť na betónový podklad, ktorý si vopred pripravíte. Okrem toho sú tu elektrické rozvádzače s možnosťou osadenia do zeme alebo samostatné skrine, ktoré sa zamurovávajú do steny či múru.

 

Ďalej sú v rámci rozvodných skríň na výber rôzne prevedenia podľa materiálu a teda môžu byť plastové, kovové alebo extra odolné – oceľové. To, ktorú si vybrať závisí od umiestnenia rozvodnej skrinky a taktiež vplyvov, ktorý bude vystavená. Praktické z dôvodu lepšej prehľadnosti sú ističové skrinky s priehľadnými dverami.

 

Veľmi dôležitým parametrom, ktorý rozhoduje o type rozvodného zariadenia, je spôsob jeho montáže. Napríklad elektrický rozvádzač na stenu, inak povedané aj na omietku, vhodný v prípade dodatočných inštalácií. Druhou možnosťou je nahodiť modulárny rozvádzač pod omietku, ideálne počas prebiehajúcich stavebných úprav.

 

MURAT TIP: O tom, aká odolná je rozvodná skrinka a nakoľko dokáže zvládnuť napríklad náročnejšie podmienky v exteriéri, hovorí trieda krytia IP. Pre tie najodolnejšie pokojne siahnite po skrinke s parametrom IP 66, ktorá je úplne chránená pred prachom a dokonca i dočasným zaplavením vodou.

 

Špeciálnu kategóriu tvoria stavebné rozvádzače, ktoré v prípade, ak riešite novostavbu, budete potrebovať ešte skôr, než spomínaný elektromerový rozvádzač alebo rozvodovú skrinku. Prečo? Odpoveď je jednoduchá. Na stavbe budete potrebovať napájanie pre elektrické zariadenia, pomocou ktorých ju budete realizovať. Elektrický rozvádzač na stavbu by mal okrem ističov vo svojom vnútri obsahovať aj prúdový chránič a v dostupnej časti jasne viditeľný hlavný vypínač, pomocou ktorého zariadenie odpojíte od prúdu v prípade núdze. Samozrejmosťou je vyššia trieda krytia – najmenej IP44, ktorá zabezpečí odolnosť na nechránenej stavbe. Výhodou je takýto typ rozvádzača namiesto zakúpenia zapožičať, keďže ho budete potrebovať len dočasne.

 

Podarilo sa vám zorientovať v dileme ktorý elektrický rozvádzač bude vhodný do domu a ktorý je to vlastne bytový rozvádzač, prípadne ako riešiť elektromerový rozvádzač? Veríme, že vďaka týmto informáciám áno. Veľký sortiment produktov nájdete v našom e-shope, ak potrebujete poradiť, pokojne nás kontaktujte.

 

VYBRAŤ ELEKTRICKÝ ROZVÁDZAČ


 

Zdroje: 

https://www.schrack.sk/fileadmin/f/sk/Bilder/Spolahlive_nastroje_pre_osvedcovanie_rovadzacov.pdf

https://normy.normoff.gov.sk/norma/136211/

https://normy.normoff.gov.sk/norma/116037/

https://www.vobmat.sk/ip-krytie-co-to-znamena

 

Rýchle doručenie
v rámci celého Slovenska
Viac než 10 000
položiek skladom
Nová B2B zóna
pre partnerov
Už viac ako
28 rokov na trhu