Rozvodná skrinka a jej zapojenie. Na čo si dať pozor?

Rozvodná skrinka a jej zapojenie. Na čo si dať pozor?

Rozvodná skrinka zosobňuje bezpečnosť, prehľad a funkčnosť každej elektroinštalácie. Bežne ju nájdete v interiéri domu, bytu alebo inej budovy a jej veľkosť zodpovedá rozsahu a náročnosti elektrických obvodov. Montáž, respektíve zapojenie rozvodnej skrinky, by mal riešiť ...
Elektroinštalácia
10.09.2024 09:25:55

Rozvodná skrinka zosobňuje bezpečnosť, prehľad a funkčnosť každej elektroinštalácie. Bežne ju nájdete v interiéri domu, bytu alebo inej budovy a jej veľkosť zodpovedá rozsahu a náročnosti elektrických obvodov. Montáž, respektíve zapojenie rozvodnej skrinky, by mal riešiť len odborník, elektrikár s platným osvedčením. Nielen preto, že si to vyžaduje legislatíva, ale taktiež preto, že samotné zapojenie so sebou prináša úskalia, ktoré môžu prekvapiť aj skúseného majstra. Radi by ste sa v tejto téme zorientovali viac? V tom prípade ste na správnom mieste. 

 

OBSAH ČLÁNKU

 

  1. Rozvodná skriňa, modulárny rozvádzač a zásuvková rozvodnica. V čom je rozdiel?
     
  2. Podľa čoho vybrať rozvodnú skrinku do bytu alebo do domu?
     
  3. Kam umiestniť rozvodnú skrinku?
     
  4. Na čo si dať pozor pri zapojení rozvodnej skrinky?

 

Rozvodná skrinka, modulárny rozvádzač alebo rozvodnica?

 

Rozvodnice, rozvádzače a rozvodné skrinky zahŕňajú veľké množstvo elektroinštalačných komponentov, medzi ktorými je však rozdiel. V niektorých prípadoch dokonca zásadný. Okrem toho, že si ich samotní predajcovia zaraďujú do kategórií s odlišným názvom (napríklad modulárny rozvádzač je ekvivalentom rozvodnej skrinky), aj samotní elektrikári používajú pomenovania, ktoré môžu byť pre laika mätúce. Ak sa potrebujete zorientovať, tu je krátky prehľad.

 

Čo je rozvodná skrinka?

 

Rozvodná skrinka je zariadenie, ktorého úlohou je zabezpečiť istenie jednotlivých okruhov v objekte a možnosť ich regulácie (vypnutia/zapnutia) v prípade potreby zásahu. Síce platí, že do jej obsluhy môže zasahovať ktokoľvek (je bežne dostupná), jej zapojenie rieši odborník. Rozvodová skrinka sa obvykle nachádza v interiéri, no pokojne môže aj v exteriéri, tu je však potrebné dodržať určitý potrebný stupeň krytia (s označením IP).

Tu už však laik môže naraziť na mierny chaos v pomenovaniach a účeloch jednotlivých elektroinštalačných zariadení tohto charakteru. Tak teda, pekne poporiadku.

 

Aký je rozdiel medzi rozvodnou a poistkovou skrinkou?

 

Rozvodová skrinka sa jednak nazýva aj modulárny rozvádzač, bytová rozvodnica alebo takzvaná ističová skrinka. Je to presne ten objekt, ktorý človek doma alebo v kancelárii hľadá, keď mu vyhodí prúd ističe. Obvykle sa nachádza pri vchodových dverách domu alebo v technickej miestnosti a obsahuje už dopredu vsadené DIN lišty a mostíky na vodiče. Je to akoby instantné riešenie, ktoré stačí vybrať podľa typu elektroinštalácie.  

 

Rozvodná skriňa však môže byť aj v odolnejšej verzii. Znamená to robustnejšiu konštrukciu, ktorá pozostáva nielen z plastu, ale aj z ocele pre ešte vyššiu ochranu pred mechanickým poškodením alebo prienikom neželaných látok a nečistôt. V tomto prípade však môže byť rozvodná skrinka prázdna a DIN lišty ani mostíky tam nenájdete.

 

Ďalším mätúcim termínom je elektromerový rozvádzač, ten však ľahko rozoznať vďaka presklenému okienku na odpočet elektromeru. Do tohto zariadenia laik, dokonca ani majiteľ domu alebo nehnuteľnosti nezasahuje, ojedinele v prípade, ak by potreboval manipulovať s hlavným ističom. 

 

Nuž, a posledným elektroinštalačným prvkom v tomto balíku je zásuvková rozvodnica, vopred osadená potrebným počtom rôznych typov zásuviek a poprípade taktiež s ističmi.

 

Podľa čoho vybrať rozvodnú skrinku do bytu alebo domu?

 

Aby ste vedeli vybrať vhodnú rozvodnú skrinku, je potrebné prispôsobiť výber danej elektroinštalácii a konkrétnym nárokom na rozvody. V každom byte alebo dome môžu byť totiž iné. Preto je potrebné zohľadniť:

 

  • veľkosť/kapacitu rozvodnej skrinky (počet modulov a radov),
  • odolnosť rozvodnej skrinky (krytie IP), 
  • typ a konštrukciu rozvodnej skrinky,
  • typ dvierok (priehľadné verzus nepriehľadné)
  • a spôsob montáže pod omietka alebo na omietku.

 

MURAT TIP: Pri určovaní, koľko modulov budete potrebovať, rátajte aj s dostatočnou rezervou. Ľahko sa totiž môže stať, že časom pribudnú ďalšie obvody a meniť kvôli tomu ističovú skrinku rozhodne nie je výhra. 

 

Rozvodná skrinka vonkajšia versus rozvodná skrinka do bytu

 

Aký je rozdiel medzi výberom vhodnej rozvodnej skrinky do exteriéru a do interiéru? Minimálne v jej odolnosti. Okrem toho, že platia všetky vyššie uvedené kritéria, ktoré by ste pri výbere mali zvážiť, v tomto prípade je potrebné zohľadniť aj náročnejšie prostredie alebo riziko mechanického poškodenia.

O odolnosti voči nečistotám a vode v rôznom stupni hovorí trieda krytia a označuje sa dvojčíslom spojeným s písmenami IP.

Ako príklad si môžete vybrať:

 

 

Veľkým prínosom je aj robustnejšia konštrukcia rozvodnej skrine, napríklad oceľová alebo kovová. Viac tipov, ako vybrať rozvodnú skrinku podľa konkrétnych parametrov, sme zhrnuli v článku v našom blogu

 

Zapojenie rozvodnej skrinky

 

Zapojenie elektrickej rozvodnej skrinky má svoj postup, ktorý síce nevieme popísať do posledného detailu, pretože závisí od typu rozvádzača alebo skrinky a taktiež špecifík danej elektroinštalácie. 

 

Máme pre vás ale niekoľko tipov, vďaka ktorým sa nemusíte obávať, ak ste v zapájaní rozvodných skríň ešte nováčikom, prípadne ste práve ukončili teoretické štúdium. Ako príklad uvedieme zapojenie rozvodnej skrine v rodinnom dome, kde je obvykle potrebných viac modulov a komponentov, rovnako to však prebieha aj v byte. Celý proces je však o niečo jednoduchší, keďže sú bytové modulárne rozvádzače už vopred predpripravené minimálne o DIN lišty.

 

Kam umiestniť rozvodnú skrinku?

 

Ešte pred samotným návrhom schémy rozvodnej skrine a jej zapojením je potrebné zvážiť jej vhodné umiestnenie. Tak, ako v prípade väčšiny elektroinštalačných prvkov a zariadení, aj elektrické rozvodové skrine upravujú normy.

 

Základným pravidlom pre umiestnenie rozvodovej skrinky v interiéri domu, bytu alebo kancelárie je dostupnosť. To znamená žiadne skrývanie v skrini alebo šatníku a taktiež nie na schodisku. Najčastejšie preto poistkovú skrinku nájdete pri vstupných dverách alebo v technickej miestnosti. Je totiž nevyhnutné dostať sa k nej nielen pre odborníka, ale aj majiteľa či obyvateľa nehnuteľnosti, ktorý by mal bez problémov dokázať vypnúť či zapnúť zvolený okruh alebo nahodiť ističe. Preto by okolo rozvodnej skrine mal byť voľný priestor aspoň v rozsahu 80 centimetrov.

 

MURAT TIP: Elektrická rozvodná skrinka v byte, ktorý nie je novostavbou, má svoje logické opodstatnenie presne na mieste, kde je. Ak budete riešiť rekonštrukciu elektrických rozvodov v staršej bytovke, polohu rozvodnej skrinky radšej zachovajte práve pri vstupných dverách – v blízkosti elektromeru. O to menej drážkovania do železobetónu vás čaká.

Ak si potrebujete naštudovať viac informácií o nízkonapäťových nízkonapäťových rozvádzačoch, odporúčame normy STN EN 61439-1 a STN EN 61439-3 pre rozvodnice určené na obsluhu laikmi. 

 

Na čo si dať pozor pri zapojení rozvodnej skrinky?

 

  • Na návrh rozvodnej skrine si vyberte spoľahlivý a dostatočne prepracovaný softvér, ktorý vám navrhne veľkosť skrinky, overí kompletnú certifikáciu (Vyhlásenie o zhode a Protokol o kusovom overovaní rozvádzača), zabezpečí štítok a taktiež preverí, či budú všetky komponenty v rozvodnici dostatočne chladené.
     
  • Dôležitou súčasťou je protokol o kusovej skúške, ktorý softvér vygenerovať nedokáže, nakoľko ide o posúdenie individuálneho rozvádzača (jeho vizuálna stránka a merania na to určenými prístrojmi).
     
  • Skontrolujte si kompletné dotiahnutie káblov do miesta rozvodnice, ich označenie bužírkami a správne ukončenie.

 

  • Po technologickej a teoretickej časti prichádza na rad prax. Pri zapojení rozvodnej skrine je veľmi dôležité označiť každý jeden drôt v rozvodnej skrinke.
     
  • Ističe, chrániče a stykače zapájajte výhradne podľa navrhnutej schémy.
     
  • Do rozvodnej skrinky nikdy nevŕtajte ani nijako inak nezasahujte do jej konštrukcie, aby ste takýmto spôsobom nenarušili triedu krytia (ochranu pred vnikom cudzích telies alebo tekutiny).

 

  • Na záver nezabudnite nalepiť nielen certifikát od novej rozvodnej skrine, ale taktiež jej schému, aby sa v budúcnosti predišlo komplikáciám alebo zdĺhavým skúmaním, ako schéma rozvodnice vyzerá.
     
  • Skúška správnosti sú nepostrádateľné plastové záslepky v moduloch, ktoré ste určili ako rezervu. Ak ich do rozvádzača neumiestnite, mohol by nastať problém pri jeho revízii.

 

Podarilo sa vám získať prehľad a poprípade aj nové informácie či tipy k zapojeniu rozvodnej skrinky? Veríme, že vám tieto rady prídu vhod a vyhotovenie či montáž zvládnete ľavou zadnou.

 

VYBRAŤ ROZVODNÚ SKRINKU

 

 

Rýchle doručenie
v rámci celého Slovenska
Viac než 10 000
položiek skladom
Nová B2B zóna
pre partnerov
Už viac ako
28 rokov na trhu