Rozvodové skrine: Ako vybrať tú správnu a v čom je rozdiel?

Rozvodové skrine: Ako vybrať tú správnu a v čom je rozdiel?

Rozvodové skrine nájdete v každom byte, dome, kancelárii alebo akomkoľvek inom objekte, ktorý je zapojený do elektrickej siete. Práve rozvodové skrine zabezpečujú, aby bola elektrická energia v okruhu distribuovaná bezpečne a efektívne. Vedieť niekoľko ...
Elektroinštalácia
19.07.2024 07:52:51

Rozvodové skrine nájdete v každom byte, dome, kancelárii alebo akomkoľvek inom objekte, ktorý je zapojený do elektrickej siete. Práve rozvodové skrine zabezpečujú, aby bola elektrická energia v okruhu distribuovaná bezpečne a efektívne. Vedieť niekoľko dôležitých informácií ešte pred výberom rozvodovej skrine je viac než dôležité. Na jednej strane kvôli funkčnosti a efektivite vašej elektroinštalácie. Nuž, a na strane druhej, aj pre splnenie všetkých platných noriem a bezpečnostných štandardov.

 

V tomto článku sa dočítate:
 

  1. Na čo slúžia rozvodové skrine?
     
  2. Aký je rozdiel medzi rozvodovou skriňou, rozvodnicou a rôznymi typmi rozvádzačov?
     
  3. Aké typy rozvodových skríň máte na výber?
     
  4. Na čo si dať pozor pri výbere a montáži rozvodovej skrine?
     

Čo je rozvodová skriňa a na čo slúži?


Čo je rozvodová skriňa? 

 

Rozvodové skrine sú uzavreté schránky, ktoré vo svojom vnútri obsahujú ďalšie elektrické komponenty ako ističe, modulárne stykače, prúdové chrániče, schodišťové

automaty a pod. Rozvodové skrine môžu byť vyhotovené z rôznych materiálov a pri výbere vhodnej rozvodnej skrine zohráva rolu jej kapacita (veľkosť) a teda počet modulov – pozícií, ktoré v danom okruhu potrebujete. Rozvodové skrine sa často zamieňajú s pojmami rozvádzače či rozvodnice. Nižšie si tieto pojmy objasníme a vysvetlíme rozdiely medzi nimi.
 

Aký je účel rozvodových skríň?

 

Rozvodovú skriňu si môžeme prirovnať k centru elektroinštalácie, odkiaľ sa elektrický prúd v rámci domu, bytu alebo budovy rozdeľuje do rôznych menších obvodov. To umožňuje efektívne, prehľadné a kontrolovateľné rozdistribuovanie elektrickej energie k rôznym objektom alebo ďalším obvodom. Príkladom je osvetlenie, klimatizácia, vykurovanie alebo iné elektrické zariadenia. Vďaka správne navrhnutej a taktiež nainštalovanej rozvodovej skrini sa elektrická energia dostáva tam, kde je to potrebné a v momente, keď je to nevyhnutné, ju môžete jednoducho odpojiť. Prečo?

 

Druhou dôležitou funkciou rozvodovej skrine je ochrana obvodov. V rozvodovej skrini sú umiestnené ističe alebo poistky, ktoré reagujú na neobvyklé podmienky v elektrickom obvode, ako je napríklad nadmerný prúd alebo teplo. Vďaka tomu môže prísť k okamžitému prerušeniu prúdu v prípade, že sa objaví riziko poškodenia elektrického obvodu a zariadení v ňom alebo prípadného požiaru.
 

Rozvodové skrine a normy 


Zhotovovanie, inštalácie aj používanie rozvodových skríň upravujú hneď niekoľké normy. Ich cieľom je dosiahnuť maximálne efektívnu a zároveň bezpečnú elektroinštaláciu. Výrobcovia rozvodných skríň aj elektrikári musia pri práci s nimi dodržiavať prísne bezpečnostné protokoly, aby zabezpečili, že všetky komponenty sú správne namontované a zabezpečené.
 

Rozvodné skrine, rozvádzače, rozvodnice… Aký je medzi nimi rozdiel?

 

Hoci znejú podobne, ich význam a najmä použitie sa odlišuje. Súhrnný názov znie rozvodné zariadenia. V čom sa medzi sebou odlišujú? 


Bytové rozvodnice, nazývané aj modulárne rozvádzače, sú určené pre byty, domy a kancelárske priestory. Obsahujú DIN lišty a mostíky pre spojenie vodičov. Aj vďaka tejto predpríprave je inštalácia ističov a iných zariadení veľmi rýchla a bezproblémová. Tieto typy rozvodníc sa montujú pod omietku alebo na omietku, prípadne môžu byť samostatne stojace pre dočasné potreby vytvorenia obvodu (stavby a podobne)

 

Rozvodné skrine, určené pre náročnejšie prostredia, často neobsahujú tieto mostíky ani lišty a sú odolnejšie proti mechanickému poškodeniu, prachu a vlhkosti. Viac o rozdieloch medzi nimi a princípoch, ktoré zohrávajú rolu pri ich výbere sa dozviete nižšie.

Elektromerový rozvádzač alebo inak povedané skrinka na elektromer je zasa navrhnutá pre montáž elektromera a jeho súčasťou je aj istič.

Zásuvkové rozvodnice prinášajú možnosť distribúcie a zabezpečenia prúdu “v menšom” a to s istením alebo bez istenia. Sú dostupné vo variantoch s jednou alebo viacerými zásuvkami na 230 V alebo 400 V a ich rôznymi kombináciami a sú bežne využívané ako doplnok pre rozšírenie elektrickej siete o ďalšie zariadenia (napríklad v exteriéri rodinného domu a podobne). 

 

MURAT TIP: Potrebujete vybrať vhodnú zásuvkovú rozvodnicu? Overené rady a tipy, ako nájsť tú správnu nájdete v článku v našom blogu.
 

Typy rozvodových skríň 


V ponuke rozvodových skríň nájdete niekoľko odlišných rozvodných skríň podľa materiálu, z ktorého sú vyrobené a taktiež typu dvierok (priehľadné alebo nepriehľadné).

 

Rozvodné skrine plastové

Plastové rozvodné skrine sú obľúbenou voľbou v domácnostiach a menších interiéroch, ktoré si nevyžadujú špeciálne nároky na odolnosť rozvodnej skrine. Vďaka ich cenovej dostupnosti a dostatočnej odolnosti pre vnútorné použitie. Sú ľahké, jednoducho sa inštalujú a výhodou je aj ich dostupná cena a to, že nepodliehajú korózii. Nevýhodou je menšia odolnosť voči vonkajším vplyvom. 

Rozvodné skrine plechové


Plechové skrine sú vyrobené predovšetkým z oceľového alebo hliníkového plechu a sú odolnejšie voči mechanickému poškodeniu ako plastové skrine. Zároveň sa vyznačujú vyššou odolnosťou proti prachu a vlhkosti, vďaka čomu sa používajú v priemyselnom odvetví alebo všade, kde je potrebné rozvody chrániť pred týmito vplyvmi.
 

Rozvodné skrine kovové
 

Kovové rozvodné skrine poskytujú najvyššiu úroveň odolnosti a sú ideálne pre náročné elektroinštalácie. Sú rezistentné voči vysokým teplotám, rôznym chemikáliám a sú schopné odolať aj prípadnému ťažšiemu mechanickému zaťaženiu.
 

Tipy pre výber a montáž rozvodovej skrine


Pri výbere rozvodovej skrine je dôležité zvážiť niekoľko kľúčových faktorov, ktoré zabezpečia, že skriňa bude vyhovovať individuálnym požiadavkám elektroinštalácie. Inak povedané určiť správnu veľkosť a rozloženie rozvodnej skrine, aby bolo možné zapojiť všetky potrebné obvody a zariadenia.

Materiál skrine je ďalším rozhodujúcim faktorom, v rámci ktorého je dôležitá mechanická odolnosť a odolnosť voči vonkajším vplyvom ako sú prach, vlhkosť a mechanické poškodenie. Tento parameter určuje takzvaná trieda krytia.
 

Pri výbere vhodnej rozvodovej skrine odporúčame nezabudnúť na to, že rôzne prvky si vyžadujú aj rôzne množstvo pozícií. V jednom rade je najviac osemnásť modulov (pozícií) a počet radov v jednej rozvodovej skrini môže byť až štyri. To znamená 72 modulov. Zároveň platí, že aj napriek tomu, že presne vypočítate potrebný počet modulov, nemali by ste ísť “na doraz” a je treba rátať s rezervou (tá sa veľmi rýchlo naplní v prípade, ak sa do rozvodovej skrine pridávajú ďalšie obvody). 

Napokon zhrnieme, že v priemyselných objektoch alebo v exteriéri je vhodnejšie použiť odolnejšie kovové alebo plechové rozvodové skrine, zatiaľ čo v interiéri – v byte alebo dome postačí plastová rozvodná skriňa.
 

Montáž rozvodnej skrine. Na čo si dať pozor?
 

Na záver vám zhrnieme niekoľko dobrých rád, ktoré sa vám pri montáži rozvodnej skrine, v prípade ak patríte k začiatočníkom, zídu.
 

  • Rozvodová skriňa by mala byť ľahko prípustná a okolo nej by mal byť dostatočne veľký voľný priestor, aby bolo možné v prípade potreby ističe v ktoromkoľvek okruhu bez problémov vypnúť (cca 80 cm).
     
  • Nezabudnite na plastové záslepky, ktoré je potrebné umiestniť na tie moduly, ktoré pri montáži nezaplníte, inak nemusí skrinka prejsť revíziou.
     
  • Pre nízkonapäťové rozvádzače platia všeobecné pravidlá normy STN EN 61439-1 a STN EN 61439-3 pre rozvodnice určené na obsluhu laikmi.
     
  • Pri montáži rozvodnej skrine na omietku použite vhodné prechody. Ak totiž budete do skrine z dôvodu prístupu káblov vŕtať, narušíte tým triedu je krytia a teda aj odolnosť.
     
  • Ak budete riešiť umiestnenie rozvodovej skrine pri rekonštrukcii bytu, zachovajte jej pôvodné umiestnenie neďaleko elektromerového rozvádzača. V podstate si tým ušetríte namáhavú prácu pri drážkovaní káblov do železobetónu, z ktorého je väčšina starších panelákov postavená. 

 

Podarilo sa vám zorientovať sa v sortimente rozvodových skríň? Veríme, že vám informácie, ktoré ste sa dozvedeli prídu pri výbere a bezpečnej montáži vhod..
 

VYBRAŤ ROZVODNÚ SKRIŇU

 

Rýchle doručenie
v rámci celého Slovenska
Viac než 10 000
položiek skladom
Nová B2B zóna
pre partnerov
Už viac ako
28 rokov na trhu